door

Krijg zeebenen in het Maritiem Museum

Ervaar het havenleven in het Maritiem Museum Rotterdam

archief oud artikel 13 juni 2009 Rotterdam, Zuid-Holland Rotterdam is niet alleen bekend vanwege de Erasmusbrug en de Euromast, maar vooral om zijn gigantische haven. Wie duizenden zeecontainers wil zien, kan het beste een bezoekje brengen aan de haven, maar wie het maritieme leven wil ervaren moet eens binnenstappen bij het Maritiem Museum Rotterdam.

Maritiem Museum is voor iedereen

Het Maritiem Museum Rotterdam is heel gemakkelijk te bereiken met het Openbaar Vervoer. Binnen de kortste keren sta je dan ook in de hal van het museum, waar je uitkijkt op de Leuvehaven en op het vernieuwde museumschip 'Buffel', een voormalig marineschip. In dit schip kunnen jong en oud op spannende ontdekkingstocht gaan. In het museum zelf is in steeds wisselende exposities volop aandacht voor interactie en verrassing. Dat maakt het bezoek aan het Maritiem Museum Rotterdam voor zowel kinderen als volwassen tot een echte belevenis.

Professor Plons

Op de tweede verdieping van het museum nodigt Professor Plons, een grappig getekende kale professor, kinderen van 4 tot en met 10 jaar uit om spelenderwijs van alles te weten te komen over de haven. Er zijn meer dan twintig dingen die zij kunnen doen. In de ballenbak van het speelschip ontdekken ze hoe een graanzuiger werkt. Echte stuurmannen mogen een virtueel schip besturen, terwijl bollebozen hun kennis van de verschillende vlaggen kunnen testen. Bij Professor Plons lopen steeds medewerkers van het museum rond, die ervoor zorgen dat alles rustig verloopt. Op het dakterras van het museum staan containers klaar om over een parcours te vervoeren. Pas wel op, want voor je het weet gaat er een smokkelwaar door de douane of is een pakketje langs de scanner geglipt!

Glamour op de golven

In de ruimte naast het speelschip van Professor Plons zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien. Tot 7 maart 2010 is daar de tentoonstelling 'Glamour op de golven' te zien, een boeiende expositie over luxe scheepsinterieurs. Verlekker je daar over de inrichting van zes vreselijk luxe jachten. De meeste van deze schepen zijn van Nederlandse makelij. Nederland is al een eeuw lang toonaangevend op het gebied van jachtinrichting, leert de tentoonstelling. Wist u dat de Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon als enig buitenlands bedrijf mocht meewerken aan de superluxe Titanic. We hebben een naam hoog te houden. Of wat dacht u van het luxe superjacht Wedge Too. Dit schip heeft maar liefst 32 verblijven en een achtpersoons whirlpool aan dek. De badkamers zijn opgetrokken uit marmer.
Uiteraard zijn de luxe schepen niet echt te zien op de tentoonstelling, maar met de serie foto's krijg je een goed idee. Een aantal bijzondere objecten (gouden deurknoppen, stukken trapleuning) maken het plaatje compleet. Een leuke tentoonstelling. De expositie is niet zo groot dat je speciaal daarvoor naar het Maritiem Museum komt, maar het is zeker een leuk extraatje, een kers op de taart.

Leerzame haven

Op de eerste verdieping van het Maritiem Museum Rotterdam vind je de tentoonstelling Mainport Live. Hier voel je het ritme van de Rotterdamse haven. Door licht, geluid en actie maak je kennis met de grootste havenwereld in het klein. Er zijn filmbeelden op grote schermen te zien en ook is een imposante 'levende' maquette van het moderne havengebied te bewonderen. Als je vanaf de maquette omhoog kijkt, zie je een platform met een stuk of vijftien computers. Het is de controlekamer, waar je kunt komen via een trap. Op de computers in deze controlekamer spelen de 'havenmeesters' met een soort virtuele tijdmachine. Door te klikken op een bepaalde tijd of op een onderdeel van de haven, leer je er van alles over het heden en verleden van de Rotterdamse haven. Vanaf de controlekamer heb je weer een fantastisch overzicht op de grote maquette. Mainport Live is leuk voor het hele gezin, maar zeker ook voor schoolklassen.

Museumschip

Met een hoofd vol indrukken van het moderne havengebied, is het een leuke afwisseling om het 19de eeuwse museumschip 'Buffel' te bezoeken. Zodra je de loopplank op loopt en aan dek staat, ruik je de heerlijke geuren van hout en zee. Vanuit het schip klinkt gestommel. Het lijkt te leven. Van het voor- tot achtersteven ontdek je hoe het dagelijkse leven voor de bemanning aan boord geweest moet zijn. De lage rangen slapen en eten achterin het schip, krap op elkaar in kleine ruimtes, terwijl de hogere rangen voorin slapen in luxe hutten uitgebreid dineren aan grote tafels. In het schip is ook van alles te doen. Je komt erachter wat een nokkenas eigenlijk is en hoe een stoommachine werkt. Ervaar dit zelf door druk op te bouwen in de ketel en aan de slag te gaan met aandrijfriemen en tandwielen. Laad bijvoorbeeld een kanon met grote zware kogels, of draai samen zo snel mogelijk aan een schroef.

Zeebenen

Een bezoek aan het Maritiem Museum Rotterdam is een leuke en heel leerzame ervaring, waar je je met gemak een paar uur kunt vermaken. Voldaan en onder de indruk is het helaas tijd om te vertrekken; het is tijd om de zeebenen te nemen.

Foto 1. Museumschip De Buffel ligt al sinds 1979 in de Leuvehaven. Foto: Annegina Randewijk.
Foto 2. Het Maritiem Museum ligt op een steenworp afstand van het centrum. Foto: Henk Meijer.
Foto 3. Op het dakterras van het museum spelen kinderen in de waterbak. De stroming voert hun bootjes mee. Foto: Annegina Randewijk.
Foto 4. Voelt u zich thuis de koning te rijk met wel twee badkamers of dat weldadige ligbad? Aan boord van het megajacht Wedge Too is men pas tevreden met méér. Het luxe superjacht Wedge Too, bevat maar liefst 32 verblijven; negentien slaapkamers voor de familie, hun gasten en de bemanningsleden die permanent aan boord zijn. En wat dacht u van tien badkamers? Als dat nog niet verfrissend genoeg is, poedelt men heerlijk in de achtpersoons whirlpool aan dek.
Foto Maritiem Museum Rotterdam.
Foto 5. Mainport Live leeft. De video's op de achtergrond worden bestuurd vanuit de controllekamer. Foto: Annegina Randewijk.
Foto 6. Zes kinderen spelen het aandrijvingsspel. Foto Maritiem Museum Rotterdam.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-09-05 09:12:01 · Gepubliceerd: 13 juni 2009 - 2861