door

Cultureel drama van de bovenste plank

Plasterk: Nationaal Historisch Museum toch in centrum van Arnhem

archief oud artikel 17 juni 2009 Arnhem, Gelderland Er komt nog geen einde aan het cultureel gekibbel over het nieuw te bouwen Nationaal Historisch Museum (NHM). Het plan was om het museum naast het Nederlands Openluchtmuseum te bouwen. Maar de benoemde directie ziet helemaal niets in dit plan en wil het museum per se naast de John Frostbrug zien verrijzen. Plasterk valt voor de charme van de twee directieleden en laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het NHM in het Arnhemse centrum komt.

Het is al maanden aan de gang, het culturele gekibbel over de beste locatie voor het nieuwe Nationaal Historisch Museum. Verschillende gemeentes gingen met elkaar de strijd aan om het nieuwe museum naar hun stad te krijgen. Het plan van Arnhem overtuigde, vooral omdat het dan naast het Nederlands Openluchtmuseum kwam te liggen. Maar toen de pas gekozen directie van het NHM ineens besloot dat zij het museum toch liever bij de John Frostburg liet bouwen en de hele opzet van het museum wilde veranderen, stond politiek Den Haag op zijn achterste benen. En terecht, want de opdrachtgevers waren politici die vinden dat Nederland een duidelijk én chronologisch opgezet historisch museum mist. Het NHM moest zoiets worden als: het geschiedenisonderwijs laat veel steken vallen, dit museum moet het historisch gapende gat in de geheugen van de kinderen en tieners vullen.

Maar om de politieke soap compleet te maken ging er gisteren een brief van Plasterk de deur uit dat hij het eens is met de nieuwe directie en daarmee het plan voor de bouw in het centrum van Arnhem goedkeurt. Om dan nog maar niet te spreken over het feit dat de directie, onder leiding van oud-directeur Erik Schilp van het Zuiderzeemuseum, de chronologische volgorde overboord heeft gezet en aan de hand van thema's 'ik en wij' en 'land en water' de geschiedenis wil vertellen aan de kinderen.

Het is een ingewikkeld verhaal dat al veel te veel centjes heeft gekost. En of de kinderen hun vaderlandse geschiedenis nu eens goed leren kennen door middel van die vage thematisering is nog maar de vraag. En daar begon het toch allemaal mee? Waarschijnlijk zal de Tweede Kamer geen genoegen nemen met het besluit van Plasterk. Er lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn om dit plan naar de prullenbak te verwijzen. Wordt vervolgd.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 juni 2009 - 445

Activiteiten Nederlands Openluchtmuseum

Nu te bezoeken

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum!


Beleef van 7 december 2024 t/m 19 januari 2025 in het Nederlands Openluchtmuseum de winter van toen. Compleet met nostalgische Winterkermis, sfeervolle rolschaatsbaan, lampjes, wintermarkt en meer....