door

Ecomare maakt nieuwsgierig

archief oud artikel 15 februari 2014 De Koog, Noord-Holland Nog veertig minuten, dan worden de zeehondjes gevoerd. Het is mooi weer en één zeehond ligt op het droge te zonnebaden. Het is Rob, normaal gesproken de druktemaker van de groep. Vandaag geniet hij in stilte van de zon. Groot gelijk. Een kijkje bij Ecomare.

Het Nederlandse waddengebied staat sinds de zomer van 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoe het waddengebied over de loop van duizenden jaren is ontstaan, kun je opzoeken in een encyclopedie, maar het is veel leuker en indrukwekkender om het te ontdekken in Ecomare. Het informatiecentrum over het waddengebied en Texel is meer dan een museum of een dierenopvang: het is een natuurcentrum voor liefhebbers, gemaakt door liefhebbers.

Rijke natuur

Heel veel soorten dieren en planten leven er in het waddengebied. Het leuke van Ecomare is, dat je geen bioloog hoeft te zijn om onder de indruk te raken van de enorme diversiteit. De eerste ruimte die bezoekers inlopen, laat vooral heel veel geschiedenis zien. Geschiedenis van Nederland, van het waddengebied en van Texel. Een jongetje kijkt recht in de ogen van een Wolharige Neushoorn. Hij is niet bang voor het opgezette beest en blijft het dier strak aankijken. De vader van het jongetje bekijkt aandachtig een grote bewegende tijdlijn op de muur. Op de landkaart verandert Nederland steeds van kleur en samenstelling: perioden van ijs, groene gebieden, weer koude, de vorming van rivieren en uiteindelijk Nederland zoals we het vandaag kennen. Eén stukje van dat mooie Nederland krijgt in de volgende ruimte van het museum extra aandacht: het waddengebied en Texel, het grootste waddeneiland.

"Hoeveel vogels weet jij, pap?", vraagt het jongetje. Vanuit een grote glazen kast vol opgezette vogels klinkt gefluit en getjirp. De vader en het jongetje zijn duidelijk natuurliefhebbers, want samen weten ze de meeste vogels te raden. Veel bezoekers in Ecomare zijn duidelijk natuurliefhebbers, want zelden worden de bordjes en vitrines in musea zo goed bekeken als hier in Ecomare. Het leuke is dat je helemaal niet veel verstand hoeft te hebben van vogels, planten en vissen: je wordt er vanzelf enthousiast over.

Zelf doen

Voor kinderen is Ecomare geweldig. Ze hoeven niet achter hun ouders aan te sjokken, maar kunnen zelf van alles leren en ontdekken. Drie kinderen - twee Nederlandse en een Duits jongetje - spelen samen bij een grijparm. Door samen te werken proberen ze met de grijparm schelpen van de bodem te pakken. Even verderop zit een klein meisje aandachtig te kijken naar een filmpje.

Voedertijd

"Over enkele minuten worden buiten de zeehonden gevoerd", roept een omroepstem. Is de tijd zo snel gegaan? Iedere dag om 11.00 uur en om 15.00 uur kunnen bezoekers zien hoe de zeehonden gevoerd worden. Sommige bezoekers blijven nog binnen, maar bijna iedereen haast zich naar buiten. De zon schijnt nog steeds en de zeehonden weten wat er staat te gebeuren: haring eten!
Ecomare heeft verschillende bassins met zeehonden. De twee soorten zeehonden die op het waddengebied voorkomen, de gewone zeehond en de grijze zeehond, hebben eigen verblijven. Bezoekers kunnen heel dicht bij de zeehonden komen. Tijdens het voederen komen alle zeehonden naar boven. Terwijl een verzorger van Ecomare via een microfoon uitleg geeft aan de bezoekers, krijgen de zeehonden om de beurt haringen toegeworpen. Met twee happen is de vis weg en kijkt de zeehond opnieuw vragend naar de verzorger.

Liefde voor natuur

De verzorgers van Ecomare hebben duidelijk liefde voor de dieren en voor hun vak. Hoewel ze waarschijnlijk al honderden keren dezelfde uitleg hebben gegeven, vertellen ze hun verhaal heel enthousiast. Op sommige dagen beginnen er ook rondleidingen door het duinpark vanuit Ecomare. Deze rondleidingen worden geleid door de gidsen van het IVN. Bezoekers kunnen zich voor deze gratis rondleidingen opgeven bij de kassa van Ecomare.

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoekje aan Ecomare. Een ideaal uitstapje voor alle leeftijden: opa's en oma's, verliefde stelletjes en gezinnen met kinderen. Er loopt van alles rond en niemand verveelt zich. Druktemaker Rob ook niet, die draait zich nog eens lekker om in de zon.

Foto 1. Kijk eens hoe dichtbij je kunt komen! Foto: DagjeWeg.NL
Foto 2. Kinderen kunnen zelf van alles leren en ontdekken. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Ecomare is een natuurcentrum, gemaakt voor natuurliefhebbers, dââr natuurliefhebbers. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Geschiedenis dichtbij: de Wolharige Neushoorn. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Zelf doen! Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. Een dagje Texel is niet compleet zonder een bezoek aan Ecomare. Foto: DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2014-03-03 14:43:18 · Gepubliceerd: 15 februari 2014 - 3844