archief oud artikel 11 augustus 2009 Almere, Flevoland Ontdek Almere op wandelschoenen. DagjeWeg.NL neemt u mee naar het stadshart, de groene Regenboogbuurt, de creatieve Eilandenbuurt en centrum Almere Haven.
Almere is een jonge stad. Een stad die ontworpen is op de tekentafel. Hierdoor is Almere anders dan historische steden: modern, luxe en zeker niet alledaags. Een dagje Almere is vooral per voet een hele leuke ervaring. Hierdoor neemt u alle facetten van de stad volledig in u op. Bij de VVV in Almere kocht ik het boekje 'Stadswandelingen Almere'. Met dit boekje leerde ik Almere beter kennen dan ooit tevoren.
Stadshart
De eerste stadswandeling brengt mij in het stadshart. De wandeling duurt slechts 60 minuten, waardoor het gelukkig geen slopende tocht wordt. In een uur tijd bezoek ik veel bijzondere plaatsen, zoals Kunstencentrum De Kunstlinie. In de foyer hangt een indrukwekkende wandschildering van 27 meter hoog. Het kunstwerk van Michael Lin spat van het muur en is de moeite waard om te bezichtigen. En wat te denken van de veel verschillende moderne gebouwen in het stadshart? Over Side by Side gaat een grappig verhaal rond. De twee torens staan haaks op elkaar, mogelijk omdat de oorspronkelijke maquette per ongeluk is omgestoten. Architectenbureau Cie in Amsterdam vond het speelser om het zo te laten. The Wave blijft keer op keer imponeren door de beweging die in het gebouw zit. De dynamiek spat er van af. Naast dit schitterende stukje architectuur staat een gigantische bobbel: de Pop- en Muziekzaal van architect William Alsop. De stadswandeling door het stadshart biedt verschillende extra opties. Zo kunnen wandelaars ook nog naar La Defense met een schitterende binnenterein: de gevels zijn bekleed met felgekleurde folie, waardoor het gebouw prachtige kleuren weerkaatst.
Regenboogbuurt
Eén van de beroemdste wijken van Almere is de Regenboogbuurt. En niet onterecht! De kleurrijke Regenboortbuurt ligt in een zeer groene omgeving en is ontworpen door gerenommeerde architecten en landschapsontwerpers. Zelfs de kleuren van de beplanting is afgestemd op die van de woningen! Bijzondere gebouwen als de Towerhouses (Julyan Wickham), de Rode Donders (Liesbeth van der Pol) en de huizen in de Smaragdhof (Madeleine Steigenga) zijn in overvloed in de Regenboogbuurt. Eén ding is wel voorspelbaar: de straatnamen en de kleuren van de huizen. De huizen in de Lilastraat zijn lila, in de de Smaragdhof zijn ze smaragdblauw en in de Indigohof? Vult u het zelf maar aan!
Eilandenbuurt
De derde route brengt me in de Eilandenbuurt, een buurt die zichzelf ziet als creatief en actief. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn om in een 'ketelhuiswoning' te wonen, maar bijzonder zijn de gebouwen wel. Architect Marlies Rohmer gebruikte materialen als leisteen, metalen gevelplaten en sluitbare panelen om de woningen in elkaar te zetten. Ook de bonte watervilla's zijn bijzonder. Deze villa's hebben een serre, dakkapellen en terrassen. Gecombineerd met de gigantische woningen en het prachtige uitzicht begrijpt u wel dat het geen goedkope woningen zijn. Verder brengt de stadswandeling u langs de woontoren Panoramique, woningen met een kasteelmuur en de ronde mintgroene flat 'De Weerspiegeling'.
Almere Haven
Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere. De eerste gebouwen werden in 1975 gebouwd, een jaar later kregen de eerste inwoners hun huissleutels. De vierde stadswandeling begint in de Havenkom, de enige plek in Almere waar bebouwing op de dijk staat. Het is hier heerlijk eten en drinken. De route brengt u bij Kerkcentrum Goede Rede, de eerste kerk in Almere (1978). Door de goede akoestiek wordt het kerkcentrum regelmatig gebruikt voor concerten. De Kerkgracht is een bijzondere plek, want hier is het sociale leven van Almere ontstaan met een kroeg, klokkentoren en enkele winkels. De route eindigt met prachtige muurschilderkunst in de directe omgeving van de Markt. Loopt u vooral langs ' De Burgemeester', een kunstwerk met alle burgemeesters die Almere ooit heeft gehad.
Een stadswandeling door Almere is een aanrader. Het leuke boekje van VVV Almere is een perfecte uitnodiging om de wandelschoenen aan te trekken. De Nederlandse informatie is compleet en u leert veel over de verschillende gebouwen. In het boekje staan ook Engelse vertalingen van de stadswandelingen, waardoor het ook voor internationale bezoekers een must is. Almere nodigt u van harte uit!
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-01-20 11:31:40 · Gepubliceerd: 11 augustus 2009 - 6347