Smal dek wijst op Nederlandse gierigheid
archief oud artikel 12 augustus 2009 Lelystad, Flevoland Een onderzoeksteam vond in mei het wrak van een zeventiende eeuws Nederlands schip. Het ligt in de Oostzee op een diepte van 43 meter.
Het schip is nog geheel intact.Op het schip staan diverse kunstwerken, zoals een beeldhouwwerk van een leeuw en van een mens. Het wrak is liefkozend 'Leeuwenwrak' genoemd. De vondst lijkt op het Spookwrak, een schip die in 2007 in de Oostzee is gevonden op honderd meter diepte.
Het smalle dek en de ronde boeg tonen aan dat het schip van Nederlandse makelij is. "Voorlopig gaan we ervan uit dat het gaat om een fluit," suggereert maritiem archeoloog Johan Ronnby in het NRC Handelsblad uit. Het dek werd met opzet smal gemaakt, omdat Nederlanders dan weinig tol betaalden bij de Sont. De hoogte van de tol hing af van de breedte van het dek.
Mogelijk gaat het scheepswrak naar Nederland toe. Over tien jaar hoopt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de fluit in haar volledigheid te tonen in Lelystad. "Zweden heeft de Vasa, Engeland de Mary Rose en de maritieme natie Nederland hopelijk straks een fluit", vertelt Benno van Tilburg, hoofd van de afdeling maritieme archeologie van de Rijksdienst. Het is nu wachten tot Zweden toestemming geeft om het wrak te lichten.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 augustus 2009 - 926