door

Religieuze rijkdom in Brabant en Limburg

Foto 1. Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Fotograaf: Bert Kaufmann. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Op stap langs de mooiste kerken van Zuid-Nederland

15 november 2020 bijgewerkt: 28 december 2022 Toerisme Tijdens een vakantie in Rome of Parijs is een bezoekje aan de kerken onvermijdelijk. Op elke hoek van de straat verrijst weer een prachtig bouwwerk waar je gewoon even binnen moet kijken. Maar ook Nederland is in het bezit van indrukwekkende kathedralen! De mooiste kerken van Zuid-Nederland op een rij.

Sint Janskathedraal

DEN BOSCH - In hartje 's Hertogenbosch staat de Sint Janskerk. Deze kathedraal wordt ook wel het hoogtepunt van de Brabantse Gotiek genoemd. Helaas zijn er door de beeldenstorm veel kunstwerken verloren gegaan, maar toch is de basiliek nog steeds een lust voor het oog. De kerk staat vooral bekend om de honderden beeldjes die bovenop de kerk staan. Deze zijn geïnspireerd op de Bossche kunstenaar Jeroen Bosch. Beroemd is Ut Engelke: een standbeeld op de kerk van een engel met een mobieltje. Deze engel biedt ook echt een luisterend oor; je kunt haar écht bellen om je verhaal te doen.

Basiliek Sint Servaas

MAASTRICHT - Ook de Limburgse hoofdstad is de trotse eigenaar van een prachtige kathedraal, basiliek Sint Servaas aan het Vrijthof. Sint Servaas was de eerste bisschop van Tongeren, later Maastricht. Bovenop zijn graf is een houten kapel gebouwd. Later is deze kapel vervangen door een stenen kerk. In 1985 is de pelgrimskerk door Paus Johannes Paulus II verheven tot basiliek. De kerk is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruik van vooral kolenzandsteen en mergel. Basiliek Sint Servaas is de oudste bestaande kerk van Nederland en daarom erg bijzonder.

Onze Lieve Vrouwekerk

BREDA - De vijftiende-eeuwse Grote Kerk van Breda, ook wel Onze Lieve Vrouwekerk genoemd, is een gebouw met een rijk cultuurhistorisch verleden. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenzijde van het gebouw maakt indruk, ook de monumenten in de kerk en de gewelf- en muurschilderingen maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Breda. Bijzonder is de Prinsenkapel met zijn met bladgoud beklede plafond. Dit was het eerste graf van de Nassau's. Deze kathedraal is dus zeker een bezoekje waard!

Sint-Christoffelkathedraal

ROERMOND - Op de markt in de Limburgs stad Roermond staat de laatgotische Sint-Christoffelkathedraal. De kerk heeft zwaar te lijden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toren werd één dag voor de bevrijding opgeblazen en na de oorlog herbouwd. Ook de aardbeving van 13 april 1992 bij Roermond zorgde voor aanzienlijke schade. Hiermee heeft de kerk een rijke geschiedenis opgebouwd. Een gedeelte van het jaar kun je de toren beklimmen: op een hoogte van ongeveer 75 meter loop je rondom de torenspits en heb je uitzicht over Roermond en Midden-Limburg.

Kloosterkapel De Esch

VAALS - Vergeleken met de andere kerken op dit lijstje is kloosterkapel De Esch wellicht een bescheiden toevoeging, maar de ligging van de kapel maakt een groot deel uit van de beleving. In het monumentale klooster uit 1908 zit nu Museum Vaals, een museum vol gigantische heiligenbeelden. Het grootste beeld is bijna vier meter hoog. De gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen van de kapel zijn nog intact en het omliggende park en bos maken het plaatje compleet. Op het terrein is ook een Mariakapel te vinden waar je een kaarsje voor iemand kunt branden. En in museumcafé De Zwarte Madonna schuif je aan op oude bidstoeltjes uit een nonnenklooster.

Dominicanenkerk Maastricht

MAASTRICHT - Deze kerk staat in zoveel lijstjes dat het bijna een cliché geworden is. Maar iedereen die er ooit geweest is, weet waarom. De Dominicanenkerk in Maastricht is een adembenemend bouwwerk van honderden jaren oud. Je vindt de indrukwekkende kerk in het hart van de stad, tussen het Vrijthof en de Markt. Vroeger was het een klooster en door de jaren heen heeft het gebouw meerdere functies gehad. Tegenwoordig zit er een koffiecafé en boekhandel in de kerk. Je bent nog steeds welkom om er als toerist een kijkje te nemen en op ontdekkingstocht te gaan door het pand. Tip: kijk omhoog, dan spot je de eeuwenoude fresco's in de plafondgewelven. Ze zijn beschadigd geraakt door de jaren heen, maar je ziet ze nog steeds.

Basiliek Oudenbosch

OUDENBOSCH - Het lekkerste moet je altijd voor het laatst bewaren. Daarom last but not least de Basiliek van Oudenbosch. Deze kerk wordt ook wel het Vaticaan van Nederland genoemd. Pastoor Willem Hellemons gaf opdracht voor de bouw van de kerk. Hellemons had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de kerkelijke architectuur. Uiteindelijk is de basiliek bijna een exacte kopie geworden van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Een tripje naar Italië is dus niet meer nodig. Ook in Brabant kun je genieten van architectonische hoogstandjes.

Ook leuk

Foto 2. Basiliek Oudenbosch. Fotograaf: Pluruk. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:31:36 · Gepubliceerd: 15 november 2020 - 7322