door

Rodeostieren, achtbanen en zure suikerspinnen

Attractieparken blijven een onuitputtelijke bron

archief oud artikel 1 oktober 2009 Amsterdam, Noord-Holland Al van ver word je verwelkomd door de schreeuwerige kermismuziek. Buiten staat een groot opblaasdoolhof met bovenop een lachende clown. Daarnaast staat de 'HeartBreaker', een bank die razendsnel heen en weer schudt en afwisselt met wat loopings. Nee, we zijn niet in Walibi World, ook niet op de kermis: dit is de jaarlijkse beurs voor de Europese attractieparkenbranche. DagjeWeg.NL gaat op zoek naar de nieuwste snufjes en leukste attracties van dit jaar.

Binnen wordt ik bijna omver gereden door een sjieke vent in pak in een speelgoedauto, die met hoge snelheid door de kleine paadjes scheurt. Ook eentje hebben? De auto’s zijn op de beurs te koop vanaf 3.000 euro. Maar dit is niet het enige wat te koop is. Glijbanen, draaimolens, knuffelkramen en springkussens, overal hangt een prijskaartje aan. Met een grote zak geld kun je zo je eigen Neverland bouwen. Na een uurtje hangt op een enorm luchtkussen in de vorm van een tijger het bordje: sold out.

Skeletten neerschieten

Ook bij mij begint het te kriebelen. Eén stand ziet er wel erg spannend uit. Zes stoelen met allemaal een eigen geweer en een groot scherm met de piratenfilm 'Pirate's Plunder'. Let the show begin! We zijn op een piratenschip en met ons pistool moeten we de skeletten neerschieten. Doordat de stoeltjes wiebelen is het nog best lastig. 'Dit is de toekomst', zegt Olivier Vincent, eigenaar van het bureau dat dit soort attracties bedenkt. 'Al onze attracties zijn draadloos. Geen lastig gesjouw met kabels en de attracties zijn daardoor makkelijk neer te zetten.' Hij pakt een pistool en schiet op een scherm dat tegenover de stand staat. Raak. 'Zelfs vanaf hier raakt de laserstraal de schietschijf.' Alessandra Constantinescu, medewerkster van hetzelfde bureau, neemt me mee naar hun nieuwste attractie. Een schietspel gebaseerd op de cartoon 'George Of The Jungle'. Hier moet ik de vijanden van George neerschieten. En ik kan door zijn virtuele huis lopen en kennis maken met zijn vrienden. 'Deze attractie gaat een groot succes worden', vertelt Alessandra. 'George is erg populair. We hebben attracties in dertig parken over de hele wereld. Van Egypte tot Tokyo. En ik denk niet dat het daarbij blijft.'

Bleke proefkonijnen

In het midden van de zaal staat de grote publiekstrekker. Een soort ronde schommel met stoeltjes die snel van links naar rechts swingen. Ziet er eng uit. 'Vroeger waren deze attracties veel groter en gewaagder', legt Stefano Moser uit. 'Maar de markt dwingt ons om te veranderen. De attracties zijn nu meer op de familie gericht. De schommels zijn kleiner en daardoor goedkoper. Maar ook minder eng, ze gaan bijvoorbeeld niet meer over de kop.' Minder eng? De proefkonijnen hebben toch een beetje een bleek gezicht als ze weer op de grond staan. 'Onze attracties staan in parken over de hele wereld. De laatste hebben we in Sint Petersburg neergezet. Maar de luxe resorts in Indonesië zijn onze grootste klanten.' Ik bedank voor een ritje en loop verder.

Zuur poeder

Van al die sensatie krijg je trek. Suikerspinnen, ijsjes, popcorn, maar één kraampje ziet er wel heel spannend uit. Een grote, ronde tafel met verschillende bakjes poeder in allerlei kleuren. 'Dit vinden kinderen geweldig', lacht de ietwat gezette Stephane Capelli. Ik krijg een roze buisje in een plastic folietje. 'Er is geen contact met de handen en daardoor erg hygiënisch. Met het poeder en het buisje kun je je eigen eetbare regenboog maken.' Ik kies voor appel, citroen en grapefruit. Het poeder is wel erg zuur en ik moet mezelf dwingen te blijven lachen. Kinderen vinden het vast heel lekker.

Levend tetris

'Waarom lukt het nou niet?', vraagt een gefrustreerde jongen zich hardop af. Hij probeert net als in het computerspelletje Tetris zijn lijf door allerlei vormen te wringen die op hem af komen. Hij is niet snel genoeg en wordt door de grote, gekleurde kussens steeds van zijn bankje afgegooid. Een meisje doet voor hoe het moet en beweegt zich soepel door het spel. 'Maar ik heb dan ook al heel veel geoefend', lacht ze. Het spel is een voorloper van het programma Hole In The Wall, dat dit najaar ook op televisie te zien is.

Genieten

Bekende attracties als glijbanen, springkussens en trampolines zijn op de beurs te bewonderen. Maar ook nieuwe en onbekende snufjes worden hier getoond. Een jongetje klimt razendsnel in een palmboom om een kokosnoot te pakken. Wie als eerste boven is heeft gewonnen. Supersonische achtbaankarretjes, doorzichtige ballen die beginnen te rollen zodra je erin gaat zitten en een 3D-autorace, compleet met botsingen en windvlagen. 'Je moet je onderscheiden wil je blijven bestaan', vertelt Stefano Moser van de ingewikkelde schommelattractie. Toch lijken de attractieparken een onuitputtelijke bron. Aan de wachtrijen voor de schommel is te zien wat een aantrekkingskracht spanning kan hebben. Pretparken zorgen voor blije gezichten en een hoop geld. Mensen willen blijven genieten, ondanks de crisis.

Op de terugweg wordt ik natgespoten door een piratenrobot en bij de uitgang kan ik een foto laten maken van mezelf als gladiator. En in nog een laatste poging om mij niet met lege handen naar huis te laten gaan, wordt ik nageschreeuwd door een glimlachende verkoper. 'Een rodeostier in je huis voor maar 6.000 euro!' Het zal vast een koopje zijn, maar ik stap na mijn treinreis toch weer liever op mijn stalen ros.

Nieuwsgierig? De attractieparkenbeurs staat nog tot en met morgen in de RAI in Amsterdam. En anders is er volgend jaar weer een kans.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 oktober 2009 - 1458

Dit past bij 'Rodeostieren, achtbanen en zure suikerspinnen'