door

VOC-schip boven water gehaald bij Brazilië

Wrak zou kostbare lading bevatten

30 november 2009 bijgewerkt: 30 juli 2015 Een VOC-schip is na eeuwenlang rusten op de bodem van de oceaan boven water gehaald. Het Hongaarse bergingsbedrijf Octopus vond het wrak van het Nederlandse vrachtschip dichtbij de Braziliaanse kust, meldden Hongaarse media zaterdag. Waarschijnlijk is het de 17e-eeuwse driemaster de Voetboog.

Driemaster de Voetboog zonk in mei 1700 met 109 bemanningsleden en lading, vlakbij de Braziliaanse kust. Het schip kwam op de terugweg van Batavia naar Nederland in een zware storm terecht en raakte de rest van de vloot kwijt. Door via de Braziliaanse kust te varen, hoopte kapitein Adriaan de Ruiter veilig thuis te komen. Spijtig genoeg verging hij door onbekende oorzaak alsnog met man en muis.

670 miljoen euro

Het scheepswrak ligt onder een dikke laag slip en bevat volgens de Hongaren een kostbare lading edelstenen, zijde, specerijen, thee en porselein, dat in goede staat verkeerd. De bergers baseren zich op vrachtbrieven uit Nederlandse archieven. Volgens hen zijn er ook zo'n 18.000 gouden dukaten aan boord. De totale waarde van de lading wordt door Octopus geschat op 670 miljoen euro.

In Nederland zijn er twijfels bij de vondst. "Octopus heeft al eerder beweerd dat ze de Voetboog had gevonden, en dat bleek niet te kloppen", vertelt Benno van Tilburg, hoofd van de afdeling maritieme archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in het Algemeen Dagblad van maandag 30 november. De Leidse hoogleraar scheepvaarthistorie Femme Gaastra heeft zijn bedekkingen bij de aanwezigheid van de gouden dukaten. "De dukaten werden in Europa geslagen, en gebruikt om goederen te kopen in Oost-Azië. Ze gingen dus niet mee terug."

Als blijkt dat de restanten daadwerkelijk van de Voetboog zijn, gaan berger Brazilië en 'eigenaar' Nederland in onderhandeling over de opbrengst.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 30 november 2009 - 1802

Dit past bij 'VOC-schip boven water gehaald bij Brazilië'