Winterseizoen begonnen in het Rijksmuseum
archief oud artikel 2 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Schaatsende paartjes, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen of een man die door het ijs zakt, allemaal typisch Nederlandse wintertaferelen. De bekendste schilder van Hollandse winterlandschappen uit de 17de eeuw is Hendrick Avercamp. Nu is voor het eerst in het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk.
Hendrick Avercamp was de eerste Nederlandse kunstenaar die zich specialiseerde in het schilderen van winterlandschappen met ijspret. Het beeld van het leven in de strenge winters in de Gouden Eeuw wordt na 400 jaar nog altijd bepaald door Avercamps ijsgezichten. Naast ijspret schetst Avercamp in zijn winterlandschappen ook andere gevolgen van de lange, koude winters uit zijn tijd: een man die languit op het ijs ligt, een houthakker die zijn huis moet verwarmen en een vrouw die de was doet in het ijskoude water. “Het was hard bikkelen om de winter door te komen”, vertelt conservator Pieter Roelofs in het Parool.
Voor doven en slechthorenden is er een speciaal lesprogramma
Hendrick Avercamp
De voorliefde voor winterlandschappen kwam waarschijnlijk voort uit Avercamp's jeugd, waarin hij altijd ging schaatsen met zijn ouders. Hij werd ook wel de 'Stomme' genoemd, omdat hij niet kon spreken en vermoedelijk doof was. Hierdoor leefde de schilder in zijn eigen wereldje en droomde hij altijd van de heerlijke tijd op het ijs. Daar was hij gelukkig. Meer Nederlanders ervaren dit geluk tijdens winterse activiteiten. "Het land komt tot stilstand als men de schaatsen onderbindt", zegt directeur Wim Pijbes. "De beelden zijn actueel tot op de dag van vandaag."
Tekeningen
Naast bijna twintig van zijn beste schilderijen zijn in deze tentoonstelling dertig van Avercamp's mooiste tekeningen uit internationale musea tentoongesteld. Deze tekeningen vormen een totaal andere tak van zijn werk. Behalve ijsgezichten tonen zij namelijk ook zomerse landschappen. De tekeningen nemen je mee de details van de schilderijen in, dus het is prettig dat ze naast de schilderijen zijn gehangen.
Doven en slechthorenden
Op basis van 17de-eeuwse bronnen wordt aangenomen dat Avercamp doof was. Daarom heeft het Rijksmuseum speciaal voor doven en slechthorenden een lesprogramma samengesteld, waar de interactieve rondleiding in gebarentaal een onderdeel van is. Met het Nederlands Gebarencentrum zijn nieuwe gebaren vastgesteld voor het kijken van kunst. Kunst wordt zo voor steeds meer mensen toegankelijk.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 december 2009 - 1880