Ontdek hoe dieren de wereld rond reizen in het Maritiem Museum Rotterdam
archief oud artikel 8 december 2009 Rotterdam, Zuid-Holland Hoe zijn exotische dieren, zoals de Chinese wolhandkrab, in ons koude kikkerlandje terecht gekomen? Het Maritiem Museum in Rotterdam laat zien hoe beesten uit alle landen de wereld over reisden. En zo, ver van huis, in een ander land terecht kwamen. De familietentoonstelling 'Beesten aan Boord' is te zien van 4 oktober 2009 tot en met 5 september 2010.
In de vijftiende eeuw, toen ontdekkingsreizigers nieuwe continenten ontdekten, namen de zeelieden ook dieren mee aan boord. Ze dienden als voedsel of reisden gewoon mee voor de gezelligheid. Zo deden bijzondere dieren, zoals de Aziatische tijger, hun intrede in Europa. Andersom reisden ook dieren uit Europa, zoals geiten, paarden en konijnen, de wereld over. De exotische beesten werden vaak in een menagerie tentoongesteld, de voorloper van de huidige dierentuin. Meestal waren deze menagerieën verbonden aan een koninklijk hof of de aristocratie. In de tentoonstelling is te zien hoe de dieren in soort rariteitenkabinet te zien waren voor bewonderaars.
Olifantje Douanita
Een bekende verstekelinge speelt de hoofdrol in de tentoonstelling. Olifant Douanita uit Diergaarde Blijdorp werd in 1988 als 1-jarig olifantje in slechte conditie aangetroffen op een schip in de Rotterdamse haven. Het dier was afkomstig uit Vietnam en was op weg naar Tsjecho-Slowakije. Doordat ze onder zulke slechte omstandigheden reisde werd ze in beslag genomen en kreeg onderdak in Diergaarde Blijdorp. Douanita verblijft nog steeds in de dierentuin en heeft inmiddels drie kalfjes op de wereld gezet. In het museum is een replica van haar te zien als 1-jarig olifantje.
Beestjes
Ook aan de binnen- en buitenkant van de schepen krioelde het van de beestjes. Ratten, kakkerlakken en kreeftjes liftten ongemerkt mee naar verre oorden. Zo ook de Chinese wolhandkrab, die via het ballastwater in Europese wateren terecht kwam. Het dier verdreef alle inheemse soorten en wordt nu gevangen om diepgevroren weer naar China te reizen. Daar is de kreeft een echte lekkernij. Dit soort kleine exotische diersoorten worden verder bekeken in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in de tentoonstelling 'Beestjes aan Boord'. Dit is een samenwerking met het Maritiem Museum. Maak kennis met de Japanse oester, de Amerikaanse zwaardschede, de korfmossel en nog meer exotische soorten.
Avontuurlijk
Voor de kinderen is de tentoonstelling een waar avontuur. Ze kunnen allerlei spelletjes doen, waar ze stempels mee kunnen verdienen. Hijs zelf een varken aan boord of doe mee aan het dollenspel. Moe geworden van al dat avontuur? Rust lekker uit in de knuffelkombuis! Of schuif aan voor een lekkere Dodo-drumstick. Wie aan het einde de juiste stempels heeft verzameld en een paraaf van de havenmeester, mag officieel beesten aan boord vervoeren. En het eigen huisdier wordt onder de loep genomen. Hoe zeewaardig is een kat eigenlijk? Ontdek het in het Maritiem Museum!
Succes
De tentoonstelling 'Beesten aan Boord' werd op 4 oktober, dierendag, met een groot feest geopend. Een recordaantal van 2300 bezoekers bezocht de opening.
Maritiem Museum Rotterdam
4 oktober 2009 tot en met 5 september 2010
Toegangsprijs: €7,50 voor volwassenen en €4,- voor kinderen.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 december 2009 - 579
Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam
Nu te bezoeken
Bestemming havenstad
Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.
Offshore Experience
Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...
Binnen enkele weken te bezoeken
Kerstvakantie in het museum
Ook deze winter is er weer veel te beleven in het Maritiem Museum. Ontdek het Maritiem Museum, het leukste dagje weg tijdens de kerstvakantie!