Wat is kerst zonder kribbe?
archief oud artikel 22 december 2009 Een kerstboom vol met glimmende ballen, een gourmetstel op tafel, en 'Oh Denneboom' speelt zachtjes op de achtergrond. Kerst is dé tijd om gezellig samen te zijn met de mensen die je lief hebt. Maar wat is kerst zonder Jozef, Maria en het kindje Jezus in de kribbe? Wat is kerst zonder kerststal? DagjeWeg.NL vertelt u waar de meest bijzondere kerststallen te vinden zijn.
Terug in de tijd
Bij het Larense Huis Verwolde ga je tweeduizend jaar terug in de tijd. De tijd van Betlehem, Keizer Augustus en de kerststal. Elke bezoeker wordt ingeschreven, net zoals Keizer Augustus destijds wilde met zijn volkstelling. Door de poort wandelen bezoekers het plaatsje Bethlehem binnen en komt de historie tot leven. In het open veld houden de herders bij kampvuren de wacht over hun kudde en in de stal staan os en de ezel en ligt het kindeke Jezus in de kribbe. Vanaf de stal komen gasten via een mooie wandeling weer terug in Bethlehem, waar bezoekers in de herberg kunnen opwarmen met glühwein of warme chocolademelk. Huis Verwolde in kerstsfeer is te bezoeken op 25 en 26 december van 11.00 uur tot 17.00 uur. Volwassenen betalen 5 euro, kinderen 2,50 euro.
Kerst in de Willibrorduskerk
Voor de 26e keer is er op eerste kerstdag een levende kerststal in de Willibrorduskerk in Bodegraven. Ook dit jaar is de kerststal weer enorm. Van houten balken, gaas en meters juten doek is een berg gebouwd, waar het 4,5 meter hoge Maria-altaar onder verborgen ligt. In de berg zit een grot waarin Jozef, Maria en het kindeke Jezus vertoeven. Om de kerstsfeer helemaal compleet te maken, zingen kinderkoor de Kerkuilen, het jongerenkoor Willibrordus en leden van het middenkoor allerlei kerstliederen. Geniet hiervan onder het genot van een warm bekertje chocolademelk. De levende kerststal is te bezoeken op 25 december van 14.00 uur tot 16.30 uur. De entree is gratis.
'Hemel en Aarde'
Ook in de Sint Janskathedraal in Den Bosch is het Bijbelse kersttafereel te bewonderen. Deze in de linkerkooromgang opgezette stal heeft dit jaar 'Hemel en Aarde' als thema. De stal is één van de grootste van Nederland. "Een kerststal is iets nostalgisch. Met torens kom je dichterbij de wereld waarin we leven. Torens reiken naar de hemel. Zo heeft men dat bij de vroegere kerkbouw en ook bij moskeeën bedoeld", vertelt coördinator Frans Sluijter. De kerststal is tot en met 12 januari tussen 10.00 uur en 16.30 uur te bewonderen in Den Bosch. De entree is gratis.
Dickens, Fantasy en Betlehem
Het Openluchtmuseum Eynderhoof is op 26 en 27 december omgetoverd tot een waar winterfestijn. Hier komt het bekende Dickensverhaal tot leven, waakt de Winterkoningin over de bewoners van het bos, maar kunnen bezoekers ook terug in de tijd van Betlehem. In de wei van het museum rusten de wijzen uit het oosten uit van hun reis naar het pasgeboren kindje. En om het Bijbelverhaal helemaal compleet te maken is er een echte levende kerststal. Volwassenen betalen 5 euro en kinderen 2,50 euro.
Kerststallenroute
Dit jaar wordt in Baarn voor de veertiende keer de kerststallenroute 'De weg van het licht' georganiseerd. In ruim zestig Baarnse tuinen staan kerststallen, die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Wat is er nou fijner dan tijdens een mooie fiets- of wandeltocht te genieten van de meest uiteenlopende kerststallen. Naast stallen zijn er ook schilderijen, wandkleden en kinderkerststallen te bewonderen. De stallen staan tot en met vrijdag 1 januari 2010 in de tuinen. De routebeschrijving is te verkrijgen bij de Baarnse VVV.
Kerstkelder
Een levende kerststal past natuurlijk nooit in huis naast de kerstboom. Maar gelukkig zijn er ook kleinere varianten te verkrijgen. Bent u een echte liefhebber van kerststalletjes? Dan moet u zeker naar Bemmel! De kerststallenkelder van de famillie Van Appeldoorn staat vol met de meest bijzondere kerststallen. Tot 24 december kunt u de showkelder bezoeken en ontdekt u stallen van hout, kunsthars of brons.
Of lees deze kerstartikelen:
Kerst in het land
Trek eropuit met kerst
Films voor de kerstdagen
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 december 2009 - 2839