Het Wereldmuseum: in minder dan een dag naar alle uithoeken van de wereld
archief oud artikel 31 december 2009 Rotterdam, Zuid-Holland Rotterdam staat bekend om haar prachtige moderne architectuur, denk maar aan Kunsthal Rotterdam en de Erasmusbrug. Maar ook de historie van de havenstad is op sommige plaatsen prima intact gebleven. Het luxueuze pand aan de Willemskade waarin het Wereldmuseum huist, doet je weer even denken aan de 19e eeuw. Rotterdam kroop uit de schaduw van Amsterdam en ontving door haar haven veel welvaart. Maar buiten doet niets vermoeden dat wanneer je binnenstapt in dit landhuis, je wordt ondergedompeld in de meest uiteenlopende culturen.
De klassieke allure heeft het museum te danken aan de chique Vereeniging der Koninklijke Yachtclub die dit pand bouwde in 1851. Het museum is twee jaar dicht geweest wegens een verbouwing, maar opende op 10 december 2009 weer haar deuren. De verwachtingen zijn hooggespannen en ook de lange rijen voor de kassa laten zien dat iedereen razend benieuwd is naar het resultaat.
Een houten lemmet met een paar haaientanden kunnen voor veel verwondingen zorgen
Balzaal
Elk detail van het museum past precies bij een landhuis als dit. Hoge muren, prachtige plafonddetails en steile trappen. Maar als je dan eenmaal de treden hebt beklommen, krijg je waar voor je inspanning. Een immense balzaal brengt je terug in de tijd dat vrouwen in prachtige japonnen een Weense wals dansten met chique mannen in pak. Kroonluchters, grote ramen en het mooie uitzicht maken het plaatje compleet. Nu is deze balzaal te huur voor bijvoorbeeld een sprookjesachtige bruiloft.
Japan en Tibet
Naast deze terugblik in de geschiedenis is het Wereldmuseum een excursie naar alle uithoeken van de wereld. De vaste tentoonstelling 'De Collectie' laat 2.000 topstukken zien uit Azië, Afrika, Oceanië, Amerika en het Islamitisch cultuurgebied. De rode draad in de tentoonstelling is spiritualiteit. Een beschilderd houten masker is voor ons misschien een mooi souvenir, maar in landen in Afrika wordt het gebruikt om boze geesten te verdrijven. De stukken uit Japan en Tibet maken pas echt indruk. Verschillende hoeken zijn ingericht als tempel. De prachtige gouden kleden, de boeddhabeelden en andere rituele instrumenten brengen je in een serene sfeer. De aparte geur die in de zalen hangt en de zachte muziek op de achtergrond maken het plaatje compleet. Dit gedeelte van het museum is gratis te bezoeken.
Ook beschikt het museum ook over een tijdelijke tentoonstelling: 'Oceanië!' Rijkdommen uit de drie landen Melanesië, Polynesië en Micronesië zijn hier te zien. Enorme totempalen, maskers en schitterende sieraden. Leuk om te zien zijn de dingen die wij ook in de kast hebben liggen, zoals de stamper of een kokosschraper. Ook zijn er veel beschermingsattributen te zien. Stammen uit Oceanië beschikken niet over mitrailleurs of granaten. Maar op hun eigen manier maken ze heel handige wapens, zoals het kraswapen. Een houten lemmet met een paar haaientanden kunnen voor veel verwondingen zorgen. Bezoekers zijn onder de indruk. Een man kijkt bewonderend naar een prachtig houten figuurtje dat perfect tot in detail is uitgewerkt. 'Ongelooflijk he?', zegt hij vol verbazing. De man vindt het kunstwerk zo mooi dat hij het toch iets dichterbij wil bekijken. Maar een klein klopje op de schouder en een nee-schuddend hoofd van een bewaker doet de man toch maar weer naar achteren stappen.
Het Wereldmuseum heeft de hoge verwachtingen zeker waar gemaakt. De collectie is enorm en erg indrukwekkend. Naast prachtige kunstwerken zijn er ook foto's en filmpjes van verschillende stammen te zien. De locatie en het landhuis maken het plaatje compleet. Duik ook in deze indrukwekkende geschiedenis van de meest uiteenlopende culturen. Van boeddhisten tot islamieten en van Micronesië tot Polynesië, iedereen legt zijn cultuur bloot in het Wereldmuseum.
De vaste tentoonstelling 'De Collectie' is gratis te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur.
De tijdelijke tentoonstelling 'Oceanië!' is te bezoeken van 10.00 uur tot 22.00 uur tegen een entreeprijs van 12 euro. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.
Het Wereldmuseum is gesticht in 1883 en toont kunst- en gebruiksvoorwerpen van culturen over de hele wereld. De verzameling ontstond min of meer 'toevallig' door het bijeenbrengen van voorwerpen die Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden als 'trofee' van over de hele wereld meenamen. Onder directeur J.W. van Nouhuys (1915-1934), die zelf als volkenkundige op Nieuw-Guinea actief was geweest, werd de verzameling op een wetenschappelijke wijze aangepakt.
Bron: Wikipedia
Foto: Foto 2. Elk meisje voelt zich een prinses in deze prachtige balzaal!
Foto's: Wereldmuseum Foto 3. Deze tempel brengt elke bezoeker in een serene sfeer.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-10-13 23:15:50 · Gepubliceerd: 31 december 2009 - 3497