door

Een varken speecht in het Noordbrabants Museum

De Fantasiefabriek neemt je mee op reis

archief oud artikel 6 januari 2010 Den Bosch, Noord-Brabant Ken je dat: je ligt op de bank en je valt nog net niet in slaap. Maar je ogen worden zwaar en ineens is het gordijn geen gordijn meer, maar een dansende ballerina. En de bank begint ineens gevaarlijk te bewegen: het is een krokodil! Het Noordbrabants Museum is ook vol fantasie. Vanaf 23 januari tot en met 25 april is daar de tentoonstelling 'De Fantasiefabriek, Animatie in Nederland' te zien.

Bij animatie is álles mogelijk. Denk maar aan Pippi Langkous die zo haar paard boven haar hoofd kan tillen, of aan het tekenfilmfiguur Spongebob Squarepants: een pratende gele spons met een broekje aan. Deze kinderfilms laten je met je verbeelding meevoeren en laten je geloven in een wereld vol illusie. Dat geldt voor cartoons, maar ook voor games en animatie als kunstvorm. De Fantasiefabriek toont een greep uit de schatkamer van de Nederlandse animatie. Van Loekie de Leeuw tot Minoes en van Oscarwinnaar Father & Daughter tot het afstudeerproject Volgens de Vogels. Je ziet films, making of's en artwork, maar ook beeldende kunst, commercials, games en videoclips.

3D

Animatie is tegenwoordig ontzettend populair. Animatie wordt overal ingezet, doordat je er alles mee kunt laten zien wat je wilt en elke denkbare emotie kunt oproepen. Soms besef je niet eens dat je naar een animatiefilm kijkt. De modernste 3D-animaties lijken levensecht. Denk maar aan de ongekend populaire 3D-film Avatar. Maar hoe wordt een animatie eigenlijk gemaakt? En wie zijn die animatiekunstenaars? Het Noordbrabants museum legt het uit.

Flipboek

Een van de oorsprongen van animatie is het flipboek. Op een stapeltje papier zijn verschillende plaatjes te zien, die net iets van elkaar verschillen. Als je de papiertjes heel snel langs elkaar laat gaan, verschijnt er je eigen gemaakte filmpje. Zo makkelijk gaat dat bij de animatiefilms van tegenwoordig niet meer. Animatie is zo vanzelfsprekend geworden, dat je je vaak niet bewust bent van het vakmanschap, de grote creativiteit en de ongelofelijke hoeveelheid werk die erachter schuilgaan. Beeld voor beeld wordt de film opgebouwd. De vormgeving, het scenario en de techniek zijn vaak in handen van één persoon.

Kinderen

Ook voor kinderen is er in de Fantasiefabriek genoeg te doen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld zelf een animatiefilm maken. "In de tentoonstelling kun je aan de animatietafel zelf aan de slag", vertelt woordvoerder Chantal Joosten. "Er ligt van alles, zodat kinderen hun eigen filmpje kunnen maken." Ook kun je er even lekker uitrusten van al die indrukken. "In een grote stoel kunnen kinderen met afstandsbediening zappen langs allerlei bijzondere filmpjes en games", vertelt Joosten. "Daarnaast worden er in De Grote Animatiestudio verschillende workshops over animatie georganiseerd voor kinderen tussen 8 en 12 jaar."

De Fantasiefabriek, Animatie in Nederland toont de kunst van het vak en geeft inzicht in de nieuwste ontwikkelingen. Ontdek de raadsels achter de leukste tekenfilms.

Een voorproefje

De Fantasiefabriek, Animatie in Nederland - 23 januari t/m 25 april 2010
Noordbrabants Museum
Entree: Volwassenen, 7 euro

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 januari 2010 - 3874