Koninklijke Bibliotheek maakt digitaal archief van alle publicaties
archief oud artikel 13 januari 2010 Amsterdam, Noord-Holland Een groot digitaal archief maken met alle Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften vanaf 1470, dat is het plan van de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast worden er ook nog eens tienduizenden websites bewaard.
Sinds 2002 worden nieuwe publicaties en cd-roms al digitaal opgeslagen in het zogenaamde 'e-depot'. In 2006 begon de Koninklijke Bibliotheek ook met het inscannen van acht miljoen krantenpagina's.
Scannen
Over een paar jaar (in 2013) wil de Koninklijke Bibliotheek al tien procent van alle Nederlandse tijdschriften, boeken en kranten digitaal hebben gearchiveerd. Daarvoor moeten er honderden miljoenen bladzijden worden ingescand.
Auteursrechten
De Koninklijke Bibliotheek kan het digitale archief straks alleen toegankelijk maken voor anderen, als er afspraken komen met rechthebbenden. Dat kunnen bijvoorbeeld auteurs of nabestaanden van de makers zijn. In het NRC Handelsblad zegt directeur Savenije dat er hierdoor 'een gezamenlijke nationale informatie-infrastructuur komt waarbinnen de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal worden benut'.
Toekomstmuziek
Straks, als het archief klaar is, kan iedereen via de Koninklijke Bibliotheek alle publicaties doorzoeken die vanaf 1470 zijn uitgekomen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-12-27 15:36:27 · Gepubliceerd: 13 januari 2010 - 317