door

Bloed, zweet, tranen, maar een geweldig uitzicht!

'Als ik boven op de Dom sta, kijk ik even naar benee'

15 januari 2010 bijgewerkt: 13 april 2023 Cultuur Utrecht, Utrecht Denk je aan Utrecht? Dan denk je aan de Domtoren. Sterk en fier steekt hij overal bovenuit. Waar je ook bent: de toren is een herkenningspunt uit duizenden. Hij overziet de Utrechtse stad als geen ander en houdt alles in de gaten. Vanaf het bovenste puntje is het uitzicht prachtig. DagjeWeg.NL nam de proef op de som en klom 465 treden naar boven.

De Domtoren hoort bij de naastliggende Domkerk. Deze werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Van de kerk is alleen nog het koor, het dwarsschip en de toren over. Het schip stortte in door een tornado in 1674. Sindsdien wordt de Domtoren door een plein van de kerk gescheiden. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. "Helemaal op de top kunnen we helaas niet komen", vertelt gids Renee. "Maar op 95 meter gelukkig wel. En dat is al hoog genoeg." Bij binnenkomst in het ontvangstgebouw hebben we al twee treden beklommen. "We hoeven er dus nog maar 463. Een eitje!"

'Der is geen mooier plehekie, als Utereg m'n stad.'

Torenwachtershuisje

Na een paar flinke trappen maken we onze eerste stop, de Michaëlskapel, "We zijn nu op 11 meter hoogte", vertelt Renee. "Maar de echte torenbeklimming begint straks pas. Deze brede trappen zijn niets vergeleken de smalle gangetjes waar we ons straks doorheen gaan wringen." De Michaëlskapel was vroeger de privékapel van de bisschop. "Vanuit deze ruimte kon hij rechtstreeks de kerk bereiken. Nu wordt deze ruimte afgehuurd voor feesten en partijen." Naast de bisschop, woonde ook de torenwachter in de toren. Hij woonde boven de Michaëlskapel, in de Egmondkapel, samen met zijn vrouw en kinderen. "In deze kapel had hij zijn eigen houten huis gebouwd. Helaas is het enige wat nog over is van dit huis, de open haard."

Salvator

Via een klein deurtje komen we in de smalle gangetjes. We gaan rond en rond en steeds sneller. Van traptrede naar traptrede, wanneer houdt het op? Dan wordt het licht en komen we op, naast de top, de meest indrukwekkende stop: de klokkenzolder. Hier hangen wel veertien klokken met een totaal gewicht van 32.000 kilo. De grootste is de Salvator. Deze klok weegt 8.227 kilo. Zijn klepel alleen al weegt 225 kilo. "Om deze ene klok in beweging te krijgen zijn wel vier mensen nodig!" Vijf keer per jaar worden alle klokken tegelijkertijd geluid. Dat gebeurt op bijzondere en nationale feestdagen, zoals de kerstdagen.

Hoogtevrees

De een-na-laatste stop is het carillon. We zijn nu op 70 meter hoogte, wat ons al een geweldig uitzicht oplevert. "Hier haken veel mensen af met de beklimming", vertelt Renee. "Het volgende stuk is het engste stuk met erg kleine traptreden, die ook nog wel eens glibberig kunnen zijn. Ook de klimmers met te erge hoogtevrees bedanken hier voor nog een stuk de hoogte in.' Maar wij zijn diehards en durven ook het laatste stuk aan.

Renée had gelijk over dat het laatste stuk, het gevaarlijkste is. "Ik doe dit nooit meer!", hoor ik achter me. Je hebt nergens houvast en je loopt steeds sneller, in de hoop dat het einde om de hoek is. Maar eenmaal op de top valt alle spanning weg. Wat een uitzicht. De treinen op het Centraal Station lijken kleine modeltreintjes en de mensen die door de winkelstraten lopen, lijken wel mieren. Een vrouw begint spontaan te zingen: "Als ik boven op de Dom sta kijk ik even naar benee. Dan zie ik het ouwe graggie, het Vreeburg en Wijk C. Ja, dan springt m'n hartsie open. Ik ben trots wat dag ie wat. Der is geen mooier plehekie, als Utereg m'n stad."

En prachtig, dat is het! Het kost misschien wat bloed, zweet en tranen, maar eenmaal boven is dat meteen vergeten. De rondleiding duurt een uurtje. En naast het prachtige uitzicht, leer je ook heel wat over de geschiedenis van de toren. Jammer genoeg is er geen lift, want na dit mooie uitzicht moeten we al die 465 treden weer naar beneden...

Een paar keer per dag is het mogelijk om de Domtoren te beklimmen.

Kosten
Volwassenen: 8 euro
Kinderen: 4,50 euro
65+/CJP/student: 6,50 euro Alle informatie over de Domtoren.
Foto 1. De toren past bijna niet op de foto! Foto's: Sifra Kriek
Foto 2. De toren hoort bij de Domkerk.
Foto 3. De grootste klok, Salvator!
Foto 4. Het uitzicht is prachtig!

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-04-13 16:09:54 · Gepubliceerd: 15 januari 2010 - 4217

Dit past bij 'Bloed, zweet, tranen, maar een geweldig uitzicht!'

1 reactie