Van de eerste stoomlocomotief tot een spannend ritje langs De Beul
archief oud artikel 19 januari 2010 Utrecht, Utrecht Nu kunnen we ons niet meer voorstellen dat het Maliebaanstation in Utrecht tot 1939 echt gebruikt werd. Toch was het hier tientallen jaren geleden een komen en gaan van de meest uiteenlopende reizigers. Ontdek alles over treinen in het Spoorwegmuseum. Wist je dat het koningshuis zelfs een eigen wachtkamer had? DagjeWeg.NL kocht een treinkaartje en ging op reis.
De entree in het Spoorwegmuseum is majestueus. Het 19e-eeuwse station aan de Maliebaan is volledig in oude stijl hersteld. Daar is het bekende station Utrecht Centraal niets bij. De prachtig beschilderde hal met kroonluchters en een vorstelijke wachtkamer voor de eerste en tweede klasse laten zien hoe een ritje met de trein pure luxe was. Snuif wat van deze nostalgische rijkdom op, steek het spoor over en wordt dan ondergedompeld in de vier werelden van het Spoorwegmuseum.
De grote ontdekking
Zet je koptelefoon maar goed op, want in 'Wereld 1: De Grote Ontdekking' neemt de eerste machinist van Nederland, John Middlemiss, je in een audiotour mee op reis in de tijd. De reis begint in een lift waarmee we tientallen meters onder de grond verdwijnen: in een mijnschacht. Hier werd de stoommachine ontdekt om het grondwater uit de mijnschachten te pompen. Je mag even binnenkijken in de tekenkamer van een locomotiefontwerper en rondgluren in de werkplaats waar de eerste stoomlocomotief van Nederland werd gemaakt. En als klap op de vuurpijl is het resultaat van al dat geploeter in de werkplaats te bewonderen op een groot plein: stoomlocomotief de Arend. "Kijk dan eens hoe prachtig stevig ze op haar wielen staat", vertelt Middlemiss bewonderend.
Droomreizen
Toen steeds meer mensen met de trein reisden, heeft de trein haar grenzen verlegt. In 'Wereld 2: Droomreizen' reis je aan het eind van de negentiende eeuw mee met de Oriënt Express van Parijs naar Constantinopel. Zagen de treinen van nu er maar zo uit als toen, met prachtige fluwelen bekleding, chique schemerlampjes en veel gouden details. De Oriënt Express verzorgde vorstelijke reizen en was dan ook alleen toegankelijk voor de rijkere klassen. Op het perron staat de trein klaar om te vertrekken, maar niet voordat de treinreizigers alles vertellen over hun reis. De kok, een conducteur en een deftige mevrouw vertellen over hun reis met de Oriënt Express.
Stalen monsters
Denk jij dat je in een museum alleen mag kijken? Het Spoorwegmuseum laat met Wereld 3: Stalen Monsters zien dat een informatief museum niet onder doet voor een attractiepark. Stap in het karretje en ga de uitdaging aan. Je kijkt even rond in de werkplaats, maar pas op: daar komt een trein! Tijdens het ritje kom je de mooiste stalen monsters tegen, zoals de Bergkoningin. "Bezoekers denken vaak dat de treinen niet echt zijn en horen bij het decor", vertelt communicatiemedewerker Evert-Jan de Rooij. "Maar elke trein is levensecht!". En dan ineens zakt het karretje enkele meters naar beneden en rijd je langs de Beul: De grootste stoomlocomotief uit het museum. Tijdens dit ritje komen treinen van alle kanten en heb je zweethanden van de spanning.
De werkplaats
'Wereld 4: De werkplaats' is het grootste werelddeel van het museum en 'the place to be' voor echte treinliefhebbers. Binnen en buiten staat het terrein vol met treinen. Van de eerste dieseltrein tot een oude posttrein. Als je het postrijtuig binnenstapt, begint de wagon meteen stevig te wiebelen. "Deze wagen noemen we ook wel de wiebeltrein", vertelt De Rooij. "Zo ervaar je een beetje hoe het was toen deze trein nog echt reed." Naar sommige treinen mag je alleen kijken, maar sommigen nodigen je uit om aan boord te gaan. In de Ontdekwagon bijvoorbeeld kun je het rangeerspel spelen of vragen aan de conducteur waarom je nou een kaartje moet kopen. Als het lekker weer is, is er buiten nog veel meer te doen. "Er is een grote speeltuin, een klein treintje waar alleen kinderen in mogen en allerlei bootjes."
Playstation
Koop een kaartje stap in de trein en reis door de vier werelden van het Spoorwegmuseum. En ook al klagen we vaak over vertraging en vierkante wielen: de historie van de trein leert dat het al een stuk sneller gaat dan zeventig jaar eerder! Ga terug naar het Maliebaanstation en ontdek de lange historie van de trein.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-09-11 16:45:00 · Gepubliceerd: 19 januari 2010 - 5218
Activiteiten Spoorwegmuseum
Vanaf volgende week te bezoeken
Plafond Maliebaanstation komt tot leven
Op vrijdag 29 november onthult het Spoorwegmuseum in het Maliebaanstation een nieuwe multidimensionale ervaring ‘Droomsporen’. In ‘Droomsporen’ brengt het museum met videomapping het plafond van...
Binnen enkele weken te bezoeken
Winter Station
Tijdens Winter Station, van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025, brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als...
Winter Station bij het Spoorwegmuseum
Bewonder bijzondere treinen in een winterse setting, met kerstbomen, lichtjes, poffertjes en oliebollen. Welkom op het Winter Station!