Het Biografisch Portaal van Nederland
archief oud artikel 19 februari 2010 Cultuur Wie was Antje Ball? Van wanneer tot wanneer leefde Antonius Josephus Averkamp? En waar woonde Johannes Jacobus Mario de Groot? Allemaal vragen die het Biografisch Portaal van Nederland kan beantwoorden. De website - met een database van meer dan 40.000 personen - werd woensdag geopend.
De mensen in de database zijn allemaal al overleden. Het is dus niet mogelijk om Balkende of koningin Beatrix op te zoeken. Omdat de meer dan 40.000 personen in het Biografisch Portaal niet meer leven, zijn de dossiers afgesloten en hoeft het niet geactualiseerd te worden.
Vele bronnen
De namen komen uit veel verschillende bronnen, zoals algemene woordenboeken, het Digitaal Vrouwenlexicon, het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland en het Biografisch Woordenboek Gelderland. Als er subsidie is kan het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis de databank fors uitbreiden met gegevens uit andere encyclopedieën en woordenboeken.
De meeste pagina's op het Biografisch Portaal van Nederland zijn nog vrij steriel. In de toekomst hoopt het instituut de pagina's uit te breiden. Wie een willekeurig persoon intypt, krijgt vaak een geboortedatum, een sterfdatum, de sekse en een rubriek te zien. Bij de levensbeschrijving is het mogelijk om door te klikken naar een website met een algemeen verhaaltje over een bepaald persoon.
Bijzonder project
Het Biografisch Portaal van Nederland is een bijzonder project. Het laatste deel van het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek - met informatie over 23.000 Nederlanders - verscheen in 1937. Daarna is er nooit meer een centraal biografisch woordenboek uitgekomen. Dankzij het Biografisch Portaal van Nederland is het voor iedereen mogelijk om te snuffelen tussen oude Nederlanders.
Neem een kijkje op het Biografisch Portaal van Nederland.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 februari 2010 - 139