door

Scheepswrak weer het water in

archief oud artikel 4 maart 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wat gebeurt er als een scheepswrak niet uniek genoeg is om een plek te krijgen in een museum? Dan gaat het schip gewoon weer het water in!

Gisterenmiddag werd een historisch scheepswrak uit het jaar 1540 op de bodem van het IJmeer in Amsterdam gelegd. Archeologen van het Bureau Monumenten & Archeologie haalden het achttien meter lange schip vorig jaar uit het water om te onderzoeken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het wrak niet uniek genoeg was om te behouden. Toch was het te waardevol om verloren te laten gaan. Archeologen kozen ervoor om het wrak in een zandkuil op de bodem van het IJ te leggen in afwachting van nader archeologisch onderzoek.

Vissersschip

Het wrak is van een vissersschip uit 1540. In de laadruimte van het wrak werden levende vissen vervoerd. Er zaten kleine gaten in de bodem van het schip, waar vers water door naar binnen stroomde. Toen archeologen in 2005 het schip vonden in de vaargeul Amsterdam-Lemmer troffen ze visgraten aan in het ruim van het schip.

Tijdcapsule onder water

De tijdcapsule ligt nu weer in het water. De open lucht zorgt ervoor dat het hout wegrot, en dan gaat het schip verloren. Wethouder Hans Gerson van de gemeente Amsterdam gaf het startsein voor de tewaterlating. Een kraan hees het schip in drie delen in het water.

Interesse in het woeste zeeleven? Neem een kijkje in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam of het Maritiem Museum in Rotterdam!

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2010 - 802

Dit past bij 'Scheepswrak weer het water in'