Het leukste vrijwilligerswerk
archief oud artikel 19 maart 2010 Geschiedenis Ede, Gelderland Wie houdt de traditionele molens in Ede in stand? Die vraag houdt de Edese molenliefhebbers bezig. Er is een frisse wind nodig om het tekort aan vrijwillige molenaars op te lossen. Alleen dan blijven de Concordiamolen, Doesburgermolen en Walderveense molen opereren.
"Wij zoeken mensen met enige technische interesse die het leuk vinden om met deze oude windmolens te werken'', vertelt vrijwillige molenaar Bert de Lange in de lokale krant Ede Stad.
Werken met een molen vindt De Lange prachtig. "Het is genieten van het werken met wind en oude techniek", zegt hij over het vak. "Molens zijn levende monumenten die het silhouet van het landschap en dorpen bepalen. Nederland is in het buitenland onder meer bekend om de windmolens. Het zijn de oudste motoren die tot de komst van de stoommachine de mens ten dienste stond."
Verschillende groepen mensen bezoeken de Edese molens, zoals schoolklassen, maar ook (buitenlandse) toeristen. Er zijn genoeg mensen die tijdens een dagje uit in Ede of op de Hoge Veluwe graag een molen van binnen zien. De Lange: "Het is dan ook van belang dat deze levende monumenten blijven functioneren. Daarom zoeken wij vrouwen en mannen, vanaf 16 jaar, die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar."
Hoe dan?
Om in je vrije tijd een molen te bedienen heb je een diploma voor vrijwillige molenaar nodig. De opleiding kost 47,50 euro. Daarnaast betalen vrijwillige molenaars 22 euro contributie per jaar. Een kleine bijdrage voor een heleboel plezier, want het is verbazingwekkend hoe fascinerend het werk in een molen is.
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft ongeveer 2000 leden. Sinds het begin hebben ongeveer 1500 kandidaten met succes examen gedaan. Veel van deze kandidaten zijn wekelijks bij een molen te vinden. Hierdoor is het mogelijk dat vele honderden molens weer regelmatig kunnen draaien.
Interesse? Neem eens een kijkje op de website van de Vrijwillige Molenaars.
Molens in Nederland
Tot de komst van de stroomtractie waren molens razend populair in Nederland. De eerste molen dateert uit 1180, alhoewel de eerste schriftelijke vermelding van een windmolen uit 1407 komt. Het gaat om een molen nabij Alkmaar. Wist je dat de meeste molens - 600 om precies te zijn - ooit stonden in het oudste industriegebied van Europa: de Zaanstreek? Na de 19e eeuw daalde het aantal molens drastisch. In Nederland waren er voor 1900 nog 10.000 windmolens. Tegenwoordig zijn er nog slechts 1.191 Nederlandse molens opgenomen in de molendatabase.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 maart 2010 - 615
Activiteiten Zaans Museum en Zaanse Schans
Nu te bezoeken
Ode aan Nederland
Het Zaans Museum verwelkomt met trots de laatste etappe van de reizende tentoonstelling Ode aan Nederland van Jimmy Nelson. De fotograaf, bekend van zijn indrukwekkende weergaven van culturele...