Tentoonstelling Lievelingen laat favoriete topstukken zien
archief oud artikel 22 maart 2010 Middelburg, Zeeland Ken je dat: lang geleden heb je in een museum een geweldige tentoonstelling bezocht. Helaas is deze allang voorbij en zie je geëxposeerde voorwerpen niet meer terug. Het Zeeuws Museum heeft hier iets op gevonden. Na veel verzoeken van bezoekers werd het depot van het museum eens goed overhoop gehaald. In de tentoonstelling Lievelingen zie je de favoriete kunstwerken en objecten uit de rijke collectie van het museum.
Bezoekers voelen zich bij het betreden van het museum als een olifant in een porseleinkast. De eerste stijlkamer staat, naast damasten tafellinnen en kasten gevuld met zilver, namelijk vol met breekbaar glaswerk van de eerste Middelburgse glasblazerij uit de 16e eeuw. De prachtige voorstellingen op de glazen zorgen ervoor dat niemand zich verveelt tijdens het drinken van een drankje. Ook zijn er bokalen en kelken uit latere periodes te zien. De Zeeuwse modeontwerpster Lidewij Corstiaans heeft de eer om deze stijlkamer aan te kleden met ontwerpen uit haar collectie, geïnspireerd op 19e-eeuwse schapenboutjakken en de fanfare uit het dorpje Ritthem. Corstiaans studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldene Kunsten Den Haag. Voor haar afstudeercollectie Bescheiden Parade deed ze ook inspiratie op in Zeeland. Vooral de luxe Zeeuwse streekdrachten krijgen hier een plekje.
Wandbekleding
In de tweede stijlkamer brengt een goud leerbehang vol vogels en bloemen je terug naar de tropen. En ook hangt hier een wandtapijt met het mythische verhaal van Cephalus en Procris. Redacteur Hans Bossenbroek ontdekte al eerder dat de Zeeuwse wandtapijten en behang niks te maken hadden met decoreren. "De tapijten hebben niet alleen als doel te versieren. Althans, in vroeger tijden niet. Ze hadden in de zestiende en zeventiende eeuw eveneens een ideologisch doel. De roem van de provincie stond op het spel. Het concurrerende – met handel, op zee en landelijke bestuur - gewest Holland claimt de Spanjaarden verslagen te hebben. De tapijten moeten duidelijk maken dat juist Zeeland met de eer mag gaan pronken", aldus Bossenbroek.
In deze kamer hangt ook een portret van Michiel de Ruyter, gemaakt door Ferdinand Bol (1667). Hij is de grote trots van Zeeland. In 2007 herdacht Het Zeeuws Maritiem muZEEum het Michiel de Ruyter Jaar met meerdere tentoonstellingen. Toen werd de Nederlandse zeeheld 400 jaar geleden in Vlissingen geboren. Nu is de beroemde kapitein voor even weer terug in het Zeeuws Museum en houdt hij het roer stevig vast.
Onbekende Zeeuwen
In de laatste ruimte kijken portretten van bekende en minder bekende Zeeuwen de bezoeker indringend aan. Mannen, vrouwen en kinderen in rijke kostuums, met veel kant en sieraden. Zo uitbundig is de kleding tegenwoordig niet meer. Er zijn bijvoorbeeld portretten te zien van Janneken de Looper (1627) en Maria van Roubergen. Geen bekende Zeeuwsen, maar door hun indrukwekkende kantomlijsting kregen ze toch een plaatsje in het museum.
Het Zeeuws Museum laat met de tentoonstelling Lievelingen de culturele rijkdom van Zeeland zien, van vroeger en nu. Een collectie van een beginnende mode-ontwerper, klassieke schilderijen en prachtig glaswerk. Ontdek zelf de favorieten van Zeeland!
Toegangsprijzen
Volwassenen: 8,- euro
Kinderen t/m 18 jaar: gratis
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 maart 2010 - 933