Toonbeeld van de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog
archief oud artikel 24 maart 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Met vuurwerk, een boek en een postzegel viert de Euromast in Rotterdam morgen zijn vijftigste verjaardag. Vandaag is het grote feest al begonnen, want de Euromast is aangewezen als rijksmonument. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de mast grote waarde voor Rotterdam.
Prinses Beatrix opende de Euromast op 25 maart 1960 als herinnering aan de Floriade. De architect Hugh Maaskant ontwierp dit hoogste gebouw van Nederland. Met het behalen van de respectabele leeftijd van vijftig jaar kwam de Euromast in aanmerking voor de status van Rijksmonument. Eerder dit jaar verklaarde toenmalig minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) al 18 Rotterdamse monumenten uit de periode 1940-1958 tot rijksmonument.
Wederopbouw
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noemt de Euromast een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode. Het herinnert aan de opkomende populaire cultuur, dagrecreatie en massaconsumptie in een groeiende welvaartsstaat. Bovendien is de mast een belangrijke "landmark" voor Rotterdam en heel Nederland. Met deze benoeming is de Euromast het jongste en het hoogste rijksmonument van Nederland.
Feest
Een speciale postzegel van de Euromast, een boek en een tentoonstelling luiden morgen het 51ste jaar in. Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontvangt op deze dag het boek 50 jaar Euromast uit handen van auteur Cees Zevenbergen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 maart 2010 - 786