Amsterdam in het teken van de felgekleurde bloem
archief oud artikel 8 april 2010 Amsterdam, Noord-Holland In een vaasje, in de prachtige Keukenhof of als decoratie op een kussentje of tafelkleed; tulpen zijn prachtig! De felgekleurde bloemen doen bij iedereen een glimlach verschijnen. Nu, maar ook zeker vroeger. Amsterdam staat deze lente helemaal in het teken van de prachtige bloem.
Het Rijksmuseum toont de mooiste 17e en 18e eeuwse prenten en tekeningen van tulpen uit eigen collectie. De Keukenhof trekt mensen met een speciale Tulpenbus naar Lisse. En Museum van Loon organiseert Amsterdamse Tulpen Dagen. Amsterdam wordt met deze activiteiten meer en meer dé Tulpenstad van Nederland!
De lente begint pas echt als de narcissen hun gele kopjes omhoog steken, als de blauwe druifjes hun bolletjes laten zwieren en als de gekleurde tulpenvelden vol in bloei staan. In Amsterdam is bijna nergens een tulp te vinden, maar daar is deze lente verandering ingekomen. Het Rijksmuseum toont met haar tentoonstelling Tulpen in Amsterdam hoeveel invloed de verkoop van de tulp heeft gehad. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het tupenboek van Jacob Marrel uit 1637-1639. Dat was waarschijnlijk een soort catalogus, waaruit klanten hun tulpenbollen konden bestellen. Foto's bestonden er in die tijd nog niet. Tulpen in rood en paars waren het meest geliefd. In de 17de eeuw was de gevlamde tulp erg populair. Deze had niet één kleur maar als ondergrond wit of geel en als tweede kleur rood of paars.
Dure tulpen
Nu kopen we een bosje tulpen voor niet meer dan vier euro. Vroeger werd daar veel meer voor neergeteld. In het bloemenboek van Agneta Block uit 1960 is te zien dat zien dat de tulp Root en Geel van Leyden 100 gulden kostte en een bol van de Anvers wel 510 gulden. Tulpen waren duur en bijna niemand kon zich zo'n bloemenzee veroorloven. In het boek Hortus Floridus uit 1614 is een tuin te zien met verschillende tulpenvelden. Waarschijnlijk was dit een droombeeld van een tekenaar, want zelfs de rijkste koopman kon zich geen tulpenveld veroorloven. Daarnaast zijn er ook schitterende kleurenprenten van de tulp te zien. De lente begint goed in het Rijksmuseum. De tentoonstelling Tulpen in Amsterdam is nog te zien tot 1 juni 2010.
De plek waar een tulp pas echt goed tot zijn recht komt is de Keukenhof. Nadat alle getekende tulpen in het Rijksmuseum zijn bewonderd, kunnen bezoekers de speciale Tulpenbus pakken naar Lisse. Via de bollenvelden, rijdt de bus naar de Keukenhof. In dit prachtige lentepark staan alle tulpen in bloei. Mooier kan bijna niet. Ook de zwarte Ayaan-tulp is te aanschouwen. De tulp is vernoemd naar de publiciste en politica Ayaan Hirsi Ali. Een echt zwarte tulp komt in de natuur niet voor, maar tulpen worden wel steeds donkerder gekweekt. Er zijn ochtend-, middag- en dagexcursies mogelijk vanaf het Rijksmuseum naar de Keukenhof.
Maar ook in Amsterdam staan de tulpen in bloei. Om Amsterdam als Tulpenstad nieuw leven in te blazen organiseren Museum van Loon en tuinarchitect Saskia Albrecht de eerste editie van de Amsterdamse Tulpen Dagen. In het weekend van 24 en 25 april zijn in tien tuinen langs de grachten bloeiende tulpen te zien. De tuin van het Rijksmuseum is dan ook te bezoeken. De tulpen zijn vorig najaar geplant en laten nu hun kleurenpracht zien.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 april 2010 - 1477
Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam
Later dit jaar
Amerikaanse fotografie in Europa
Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...