door

Amsterdamse grachtengordel geen Erfgoed

Gebied volgens Unesco te groot en te rommelig

archief oud artikel 19 april 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam vindt dat haar grachtengordel op de lijst van Werelderfgoed hoort. Unesco vindt het gebied te groot en sommige stukken te rommelig. Amsterdam weigert haar aanvraag aan te passen.

Volgens Unesco moet het gebied kleiner zijn. Vooral het gebied ten oosten van de Amstel is volgens de Unesco te rommelig om erfgoed te zijn. De Weesperstraat in dit gebied is ook te lelijk. "Dit deel hoort erbij, vanwege historische panden eromheen, omdat het authentieke zeventiende-eeuwse stedenbouw betreft", zegt Wethouder Hans Gerson (PvdA, Monumenten) in het Parool.

Eigenlijk vindt Unesco dat de hele rechteroever van de Amstel geen erfgoed mag worden. Een stuk van dat gebied is door de hoogbouw onaantrekkelijk. Gerson: "De Amstel is met beide oevers en het stuk tot aan Roeterseiland belangrijk voor het concept."

Haringpakkerstoren

Op twee onderdelen gaat Amsterdam wel mee in de eisen van Unesco. Een ervan is dat de fietsenstalling naast het Centraal Station na de metamorfose van het plein niet boven het station uit mag komen. Ook word de herbouw van de Haringpakkerstoren geschrapt. Gerson: "Het erfgoed moet het publiek iets origineels laten zien. Geen nagebouwde toren met een bordje: 'Dit lijkt op het object dat hier ooit een paar meter verderop stond'."

Maar zolang Amsterdam niet in alle eisen van Unesco mee gaat, wordt de Werelderfgoedlijst niet uitgebreid met de grachtengordel.

Bron: Parool

Nederland heeft al een paar Werelderfgoederen. Bezoek bijvoorbeeld Kinderdijk, het Rietveld Schröder Huis of Schokland.

Bekijk ook het complete overzicht van werelderfgoederen in Nederland.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 april 2010 - 206