door

Proef de traditie van Weduwe Joustra

De échte Beerenburg komt uit Sneek

archief oud artikel 11 mei 2010 Cultuur Sneek, Friesland Kruidig en sterk; met een slokje echte Beerenburg van Weduwe Joustra stroomt de warmte meteen door het lichaam. Al zes generaties en 150 jaar lang leeft de traditie van de weduwe verder. Terug naar de oorsprong, waar elke druppel Beerenburg van de lopende band rolt. Welkom in Sneek!

Van buiten lijkt het een klein pand, maar achter de gevel van Weduwe Joustra in Sneek schuilt de hele productie van de echte Beerenburg. Een ouderwetse bel laat flink van zich horen als de deur opengaat. Opgenomen in de warme sfeer van het nostalgische winkeltje rijzen aan elke kant flessen wijn en sterke drank op. In het midden staat een oud drankorgel, wat helaas niet meer in gebruik is. Wie denkt dat er bij Weduwe Joustra alleen Beerenburg verkocht wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Ook voor een goed glas wijn kun je hier terecht. Vanuit het winkeltje kijk je zo de Huyskamer in, waar Weduwe Joustra nog steeds toekijkt op het reilen en zeilen van het bedrijf.

Heleen Sonnenberg, zesde generatie, ontvangt bezoekers hartelijk. "Ga maar op beppe's stoel zitten," zegt ze wijzend op de oude stoel van de Weduwe. Iedereen mag binnenlopen in de winkel in Sneek: "Het is een oud familiebedrijf, we willen de geschiedenis graag laten zien. Mensen zijn hier altijd van harte welkom. In de winkel worden ze welkom geheten en kunnen ze de producten bekijken. Daarna mogen ze doorlopen naar het museum en daar het één en ander proeven." Wie wel een slokje Beerenburg lust kan het beste meteen doorlopen naar de zolder, waar de familie vroeger woonde. Deze ruimte is in ere hersteld en wordt gebruikt als proeflokaal. En bij Weduwe Joustra vertellen ze maar al te graag meer over de geschiedenis van het bedrijf.

Geschiedenis van Beerenburg

Het begon allemaal bijna 150 jaar geleden, in hetzelfde pand aan het Kleinzand in Sneek. Na het overlijden van haar man begon Anjenette Joustra met het maken van onder andere Beerenburg. Zij deed dit volgens het recept van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam, onder de naam Weduwe Joustra Beerenburg. Het voor haar samengestelde kruidenpakket liet ze vier weken trekken op zachte jenever. Dit recept is tot op de dag van vandaag onveranderd. "Dit kost veel tijd en ruimte, maar iedere druppel Weduwe Joustra Beerenburg komt dan ook hier vandaan", legt Heleen uit. "Heel vroeger werd het als medicijn gedronken, drie keer daags een eetlepel. En het werd natuurlijk in de kroeg gedronken. Nu is er geen speciaal tijdstip waarop men Beerenburg drinkt. Je moet ervan genieten op het moment dat jij er zin in hebt."

Zesde generatie

Na twaalf jaar samenwerken met haar vader moest Heleen Sonnenberg het in 2002 alleen rooien. Hoe voelt het om zo'n lange traditie voort te zetten? "Natuurlijk is het hartstikke spannend om de traditie voort te mogen zetten, maar ik had al de nodige ervaring. Het blijft een hele grote uitdaging, een spel van de dagelijkse dingen. Het is hier erg druk, maar dat merk je wel", zegt Heleen terwijl ze zich omdraait naar haar werknemers. "Dit moet vandaag nog weg hoor!" Even krijgen we een kijkje in de dagelijkse hectiek van het bedrijf. Dat het wel moeilijker gaat dan een paar jaar geleden merkt Heleen wel. "De recessie speelt ook voor ons een grote rol en sowieso de vergrijzing. Want voor iedere jeneverdrinker die we verliezen, krijgen we niet meteen een Beerenburg-drinker terug. De jeugd is niet perse geïnteresseerd in ons product en dat willen we wel bereiken." Dit doen ze onder andere met Beerinnenburg, een iets zoetere variant van Beerenburg.

Proeven

Eindelijk is het dan zover! We gaan naar boven, de zolder op. Hier ligt de geschiedenis van de familie Joustra. Eenmaal boven langs de steile trap, kraken de zolderplanken stevig. In het midden staat een grote tafel, vol flessen uit de eigen distilleerderij. Want behalve Beerenburg wordt hier nog meer gemaakt. Het eerste glaasje Beerenburg vindt gretig aftrek. Ook de iets zoetere Beerinnenburg, de overheerlijke speculaaslikeur en de nieuwste: Hollands Genoegen, glijden zonder moeite naar binnen. De Grand Cru onder de Beerenburg zijn: Frysk Superieur, de Oerâlde Bearenboarch en de Xtra Oergriselikâld. Deze drie zijn drie tot tien jaar gerijpt. "Gemiddeld lopen hier 200 tot 300 mensen per week naar binnen. Het is hier een zoete inval", vertelt Heleen Sonnenberg. Of ze zelf wel eens een slokje meedrinkt? "Niet veel, maar wel met enige regelmaat. Soms één of twee voor het slapen gaan of als er bezoek is. Als je hier tussen zit, dan ontkom je er ook niet aan."

Vergaderen bij Weduwe Joustra of gezellig met vrienden eens iets proeven? Kom dan eens langs in Sneek! Groepen vanaf tien personen worden op afspraak rondgeleid. Natuurlijk kunt u ook gewoon even binnenlopen.

Ontdek meer pareltjes tijdens een stadswandeling door Sneek!
Foto 1. De producten van Weduwe Joustra.
Foto 2. In de slijterij.
Foto 3. Heleen Sonnenberg, zesde generatie.
Foto 4. Nobel & Echt.
Foto 5. Heleen Sonnenberg met een bord van Hendrik Beerenburg.
Foto 6. Bij de Weduwe op zolder.
Foto 7. Het nieuwste product van Weduwe Joustra: Hollands Genoegen.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-07-26 14:35:52 · Gepubliceerd: 11 mei 2010 - 5249