De Nederlandse Opera speelt overrompelende opera Puccini
archief oud artikel 14 mei 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De productie van Turandot die De Nederlandse Opera deze maand speelt, is bijzonder overweldigend. Op de bok staat een dirigent waar het fanatisme vanaf spat en op het toneel domineert een buitengewone sopraan als de ijskoude, wrede prinses Turandot.
Onthoofd
Turandot is een opera die zeker tot de verbeelding spreekt. Turandot is een Chinese prinses die gezworen heeft nooit te trouwen. Telkens dienen zich echter prinsen aan die hartstochtelijk verliefd op haar worden. Zij moeten drie raadsels oplossen. Slagen ze, dan mogen ze met haar trouwen, slagen ze niet, dan worden ze onthoofd.
Niemand slaagt erin de raadsels op te lossen, tot er een onbekende prins verschijnt. Hij doorstaat wel de proef en wint zo Turandot, tot haar afgrijzen. Hij besluit haar echter uit te dagen: als ze bij zonsopgang zijn naam weet, mag ze hem doden. Ze komt er niet achter, maar uiteindelijk vertelt hij haar zelf haar naam en zwicht de prinses voor zijn liefde. Happy end.
Oorverdovend
De Duitse regisseur Nikolaus Lehnhoff maakte in 2002 een productie van deze opera voor De Nederlandse Opera (DNO). Het operahuis herhaalt die productie nu. Met prachtige belichting, overweldigende massascènes en grootse kostuums maakt hij er een non-stop boeiend spektakel van. Spektakel waar het werkelijk oorverdovende koor van DNO veel aan bijdraagt.
Kippenvel
Muzikaal is de voorstelling naar mijn idee misschien wel het beste dat DNO dit seizoen op de planken heeft gezet, met name dankzij de maestro. De jonge dirigent Yannick Nézet-Séguin vergroot zijn toch al groeiende roem door het Rotterdams Philharmonisch Orkest vol kracht, kleur en spanning door de muziek van Puccini te leiden. Zijn fanatisme en vuur steken iedereen aan.
De hoofdrol van Turandot wordt magnifiek vertolkt door Lise Lindstrom. Je krijgt kippenvel van de manier waarop ze de wrede prinses karakteriseert, zeker op de momenten dat ze alle registers opentrekt en zelfs de tientallen koorleden overstemt.
De overige zangers mogen er eveneens wezen, wat dit een productie van bijzonder hoog niveau maakt. Het was happen naar adem.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:12:02 · Gepubliceerd: 14 mei 2010 - 534