Succes tegenover verlies
archief oud artikel 25 juni 2010 Natuur Na dertig jaar afwezigheid dook deze week een otter op in natuurgebied De Vechtplassen. Het dier komt waarschijnlijk uit Overijssel. Een minder gelukkig vooruitzicht is er voor de korhoen. Met een populatie van nog maar vijftien stuks dreigt het dier in Nederland uit te sterven.
Per korhoen is ieder jaar 21.000 euro subsidie beschikbaar om de soort te beschermen. Maar dit geld dreigt op te raken en provincie en rijk wijzen naar elkaar als verantwoordelijke voor dit probleem. Wilde korhoenders komen alleen nog voor op de Sallandse Heuvelrug. Hier worden de heidevelden op het dier afgestemd en worden vossen dood geschoten. Deze maatregelen ten spijt weten nog steeds geen kuikens te overleven. Als er geen geld beschikbaar komt, kan Vereniging Natuurmonumenten niets meer voor de korhoen doen.
Natuurmonumenten
"Er is dan alleen nog maar geld voor regulier heidebeheer", zegt Agnes Kleinsmit, beheerder Salland van Vereniging Natuurmonumenten in De Telegraaf. "We kunnen dan alleen toekijken hoe de laatste populatie wilde korhoenders, die uit zo'n vijftien exemplaren bestaat, uit ons land verdwijnt."
Otter
Het verhaal van de otter in De Vechtplassen loopt beter af. Eind jaren '70 stierf het dier uit in de Vechtstreek, door versnippering van zijn leefgebied, illegale jacht en aanrijding. Een medewerker van Landschap Noord-Holland zag deze week opeens een otter op één van de foto's, gemaakt voor een onderzoek naar boommarters. In 2002 werd de otter uitgezet in Overijssel en waarschijnlijk komt dit dier daarvandaan.
Geef de otter een warm welkom in De Vechtplassen en ga snel nog eens naar de Sallandse Heuvelrug. Misschien kom je daar nog één van de allerlaatste korhoenders tegen.
Luister naar de reactie van Ron van Overeem
Beheerder van het gebied De Vechtplassen, Ron van Overeem, reageert op de komst van de otter.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 juni 2010 - 218