Alleen in dierentuinen of ook in het wild?
archief oud artikel 7 juli 2010 Natuur Utrecht, Utrecht Zestig procent van alle nijlpaardbaby's in dierentuinen zijn van het vrouwelijk geslacht. Hoe komt dit? Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzoeken de komende tijd of in het wild ook vaker dochters worden geboren.
Het fokken van dwergnijlpaarden is steeds belangrijker, omdat er nog maar zo'n 2.000 tot 3.000 dieren in het wild leven. Experts verwachten dat de populatie in de komende 20 jaar verder afneemt met ten minste 20 procent.
De onderzoekers verzamelen cijfers en inzichten in het leefgebied van de dwergnijlpaard. Ze beperken zich tot een gebied van 5.000 vierkante kilometer in West-Afrika en richten zich daar vooral op de hotspot voor dwergnijlpaarden van het Tai National Park. Ze maken gebruik van op beweging reagerende nachtcamera's om het gedrag van de dieren, die vooral 's nachts actief zijn, te filmen.
Raadselachtige vragen
"Er zijn duidelijke redenen waarom populaties in het wild zijn geslonken, zoals het verlies van leefomgeving en de jacht. Maar voor wie met populaties in gevangenschap werkt, zijn er evenzeer raadselachtige vragen", zegt Dr. Monique Paris van de Universiteit Utrecht. "Omdat het nijlpaard bedreigd is, is het van belang te zorgen voor een levensvatbare populatie in gevangenschap. Maar als er op iedere twee geboren mannetjes drie vrouwtjes ter wereld komen, wordt het moeilijk om ze in dierentuinen te fokken. We hebben te maken met uitzonderlijk schuwe dieren, en we weten nog weinig over hun natuurlijke gedrag. Zo kunnen we dus evenmin weten of dit bij hun voortplanting een natuurlijk fenomeen is, of dat het zich beperkt tot gevangenschap."
Eerste beelden binnen
Op dit moment zijn de eerste beelden van de bewegingsgestuurde camera's al binnen. Hopelijk helpen deze wetenschappers om het aantal en het gedrag van de dwergnijlpaarden in de gaten te houden.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 juli 2010 - 343