door

Veel algen in Noordzee door warmte

Natuurlijk verschijnsel door warm, kalm weer

archief oud artikel 16 juli 2010 Natuur Wie een dagje naar het strand gaat treft waarschijnlijk troebel water aan. Dit troebele water wordt veroorzaakt door een algensoort: de zeevonk.

De tot één millimeter grote algen zijn gesignaleerd door zeeonderzoekers over grote oppervlakten op diverse plaatsen.  De algen kunnen in de branding oplichten. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Het breken van de golven brengt de alg in beweging, waardoor hij via een chemische reactie licht geeft. Hierdoor zijn ze te zien voor hongerige vissen. Ook strandwandelaars kunnen de lichtgevende algen 's nachts aanschouwen.

Algenbloei

De massale bloei lijkt op vervuiling van het zeewater. Dit is echter niet het geval. De algenbloei is een natuurlijk verschijnsel, wat vooral optreedt tijdens kalm en warm weer in juni en juli. De afgelopen weken was het warm en rustig, waardoor de algen massaal naar het oppervlak stegen.

Veilig zwemmen in Noordzee

De algen zijn niet schadelijk voor mensen. Het is mogelijk om te zwemmen, (kite)surfen of wadlopen. Kortom, een dagje uit naar het strand is nog steeds een echte aanrader op een warme zomerdag!

Een paar dagen relaxen op het strand? Geniet van de zilte zeewind op Ameland!

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 juli 2010 - 805