Google gaat oude Nederlandse boeken scannen
archief oud artikel 20 juli 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Google is van plan om 160.000 oude Nederlandse boeken te scannen. De boeken zijn op dit moment in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek.
De boeken komen uit de achttiende en negentiende eeuw en zijn binnen enkele jaren te lezen in Google Books.
Ervaring
Google heeft ervaring met het scannen van boeken. Eerder scande het Amerikaanse bedrijf al miljoenen andere werken, waaronder die van verschillende universiteiten. Daarnaast is Google bezig met het digitaliseren van oude boeken uit bibliotheken in Rome en Florence. Normaal kost het digitaliseren van één pagina ongeveer dertig eurocent. Google gebruikt een eigen scantechniek, waardoor de kosten lager liggen.
Van groot belang
Het digitaliseren van oude boeken is belangrijk voor de instandhouding van de wereldgeschiedenis. In 1966 werd Florence geteisterd door een overstroming, die duizenden boeken in één klap vernietigde. Als Google miljoenen boeken digitaliseert, blijven de boeken voor altijd bewaard. Tenminste, als Google zorgt voor goede back-ups.
Eén catalogus
Verschillende grote bibliotheken, zoals de Koninklijke Bibliotheek, lanceren daarnaast één grote online catalogus. In de toekomst zoeken mensen gemakkelijk naar boeken vanaf hun eigen computer. "Zoeken in bibliotheekcollecties wordt dan makkelijker en leuker dan ooit", vertelt Bas Eenhoorn, voorzitter van stichting Bibliotheek.nl. "Iedere zoekopdracht gaat straks betere resultaten opleveren uit meer collecties."
Als de Koninklijke Bibliotheek en de veertien grootste openbare bibliotheken vindbaar zijn in één grote catalogus, dan kan tachtig procent van alle zoekopdrachten gehonoreerd worden.
E-books
Google is erg geïnteresseerd in het digitaliseren van zowel oude als recente werken. Eerder dit jaar maakte Google ook bekend e-books en e-zines te willen verkopen onder de winkelnaam Google Editions, maar tot dusver is daar weinig meer van vernomen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 juli 2010 - 147