door

Eén op de 10 zwemwaters onveilig

Zuid-Holland meeste onveilige zwemwaters

archief oud artikel 22 juli 2010 Natuur Zwemmers in Nederland krijgen vaker te maken met een zwemverbod of een waarschuwing. Het percentage onveilig zwemwater steeg de afgelopen weken van 7 procent tot 10 procent. De blauwalg is de grootste boosdoener van deze toename.

Op 650 locaties in Nederland zijn officiële zwemwateren te vinden. De waterschappen controleren hier iedere twee weken de kwaliteit van het water in opdracht van de provincie. Kenniscentrum Recreatie nam een steekproef en kwam tot de conclusie dat het aantal onveilige zwemwateren stijgt.

De provincies met het meeste onveilige zwemwater zijn Zuid-Holland (16 procent), Utrecht (14 procent) en Noord-Holland (12 procent). De schoonste provincies zijn Flevoland en Drenthe. Hier gelden geen waarschuwingen of verboden.

Onderzoek

"Wat wij nu hebben gedaan is de waterkwaliteit van 1 juli vergeleken met die van 20 juli", vertelt Tinco Lycklama van Kenniscentrum Recreatie. "Hierin zagen we een flinke toename. Op 1 juli was 7 tot 8 procent van de zwemwateren onveilig. Op 20 juli was dit rond de 10 procent. Vorig jaar augustus hebben we dezelfde proef gedaan, maar met veel meer spectaculaire resultaten. Toen was bijna de helft van het water onveilig." Het Kenniscentrum verwacht dat het dit percentage nog kan stijgen tot 15 procent.

Negatief advies

Een zwemwater kan drie verschillende statussen krijgen. Een waarschuwing, een negatief advies of een verbod. Niet iedere zwemmer weet wat hij hier mee aan moet: "Het is niet altijd duidelijk, want wat betekent een negatief advies? Mag je dan niet zwemmen of alleen pootje baden? Daar gaan we met de provincies nog wel over praten. Maar ze doen er al wel veel aan zoals de website zwemwater.nl en de Zwemtelefoon." Op deze website is actuele informatie over het zwemwater in iedere provincie te vinden.

Blauwalg

De blauwalg veroorzaakt de meeste waarschuwingen en verboden. Deze bacterie tiert welig in warm, stilstaand en voedselrijk water. Volgens Tinco Lycklema werken de waterbeheerders aan het probleem. "Ze nemen een keur aan maatregelen. Zo beluchten ze kleine wateren. Dan pompen ze zuurstof in het water om de blauwalg weg te jagen." Lycklema noemt ook overzomerende ganzen en aalscholvers als oorzaak van het problemen. Zij vervuilen het water met hun uitwerpselen.

Ook een dagje zwemmen? Op DagjeWeg.NL zijn alle Nederlandse stranden te vinden.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 juli 2010 - 524

Dit past bij 'Eén op de 10 zwemwaters onveilig'