Grootste archeologische vondst in vijftig jaar
archief oud artikel 23 juli 2010 Geschiedenis Landelijk Vlak bij Stonehenge is een nieuwe ring gevonden. De vondst bestaat uit een cirkel met gaten waar vroeger palen in hebben gestaan. De nieuwe cirkel is een houten variant van de beroemde stenengroep.
Bijzondere plaats
De nieuw ontdekte ring ligt ongeveer 900 meter van Stonehenge. Waarschijnlijk werd de plaats gebruikt voor plechtigheden. Archeologen jubelen dat het voor het eerst in 50 jaar is dat er weer zo'n belangrijke plek is gevonden. De onderzoekers die de cirkel gevonden hebben waren sinds 2008 rondom Stonehenge aan het werk.
Werelderfgoed
Stonehenge is een beroemde plek in Groot-Brittannië waar grote stenen in een cirkel opgesteld staan. Het is zo'n 4500 jaar geleden gemaakt en is de bekendste in zijn soort, maar zeker niet de enige. In het zuiden van Engeland zijn meerdere cirkels gevonden, zowel van steen als van hout. Samen met het gebied rond Averbury staat Stonehenge op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Averbury, zo'n 30 kilometer van Stonehenge, zijn zowel houten als stenen cirkels gevonden. De stenen ring Averbury is veel groter dan Stonehenge, maar minder dan 20 procent van de stenen staat nog overeind. De ringen zorgen nog altijd voor raadselen. Wetenschappers weten nog niet precies waarom de cirkels gemaakt zijn. In elk geval hebben de archeologen nog genoeg te onderzoeken.
Hunebedden
Ook in Nederland zijn er sporen uit de oudheid. In Zwolle is in 1993 een cirkel gevonden waar houten palen in hebben gestaan. Ook in Heiloo kwam zo'n cirkel tevoorschijn in 2005. De stenen variant kent Nederland niet, maar in Drenthe zijn er wel hunebedden. Deze bouwwerken komen uit de zelfde periode als Stonehenge en zijn gemaakt van grote zwerfkeien.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 juli 2010 - 626
Activiteiten Hunebedcentrum
Binnen enkele weken te bezoeken
Cursus zwerfstenen determineren
Zwerfstenen ontdekken? Doe mee met de cursus van Harry Huisman! Leer op 6 middagen in januari en februari alles over de geheimen van Drentse stenen.