door

Met opa en oma terug in het verleden

Levend verleden bij 'Het verhaal van Indië'

archief oud artikel 18 augustus 2010 Geschiedenis Arnhem, Gelderland 'Het verhaal van Indië' is de eerste overzichtstentoonstelling ooit over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Maandag 16 augustus was de officiële opening, maar vanaf dinsdag 17 augustus is de tentoonstelling in Museum Bronbeek ook geopend voor publiek.

Op de eerste verdieping zijn zes zalen ingericht waar foto's en filmprojecties 'Het verhaal van Indië vertellen. "In chronologische volgorde wandelt men als het ware door het verleden," aldus een woordvoerster van het museum. "De tentoonstelling is vooral bedoeld voor de eerste generatie uit de Indische gemeenschap. Het draait om herkenning en overdracht van het verhaal. Veel oudere mensen hebben dan ook toegezegd dat zij met hun families de tentoonstelling komen bezoeken. Er waren alleen de eerste dag al zo'n driehonderd bezoekers."

VOC

Het initiatief voor 'Het verhaal van Indië' ligt bij Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, op aandringen van de Indische gemeenschap. "Er is nog niet één museum geweest dat heeft stil gestaan bij de gehele periode van het VOC-tijdperk tot nu, wat betreft de geschiedenis van Nederlands-Indië. Vooral de periode van de Tweede Wereldoorlog tot de komst van veel (Nederlandse) Indiërs naar Nederland moest het ontgelden. Maar er is behoefte om te herdenken en herinneringen te delen. Het draait dan ook allemaal om het verhaal."

Interactief

"Juist het interactieve contact tussen de tentoonstelling en de bezoeker maakt 'Het verhaal van Indië' bijzonder. Zo kunnen mensen met Indische wortels hun ervaringen kwijt op typemachines. Eigendommen met een verhaal kunnen in een andere zaal afgegeven worden en op de computers houden mensen zich bezig met de vraag wat het Indisch zijn voor hen betekent."

De blijvende tentoonstelling 'Het verhaal van Indië' is te bezoeken in Museum Bronbeek in Arnhem.

De officiële opening van 'Het verhaal van Indië' was maandag 16 augustus. Bewust, want 15 en 17 augustus zijn bijzondere data voor de Indische gemeenschap in Nederland. Zo was het 15 augustus precies 65 jaar geleden dat Japan capituleerde, waardoor er ook in Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Op 17 augustus herdenken Indonesiërs hun onafhankelijkheid, ook 65 jaar geleden.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 augustus 2010 - 1002