door

Volg de grachtengordel van Amsterdam

Foto 1. Ontdek de grachten van de Amsterdamse grachtengordel, zoals de Prinsengracht. Dit uniek stukje bouwwerk is één van de Nederlandse werelderfgoederen op de lijst van UNESCO. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Sterk staaltje bouwkunst staat op Werelderfgoedlijst

18 augustus 2021 bijgewerkt: 23 augustus 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Ze zijn wereldberoemd: de grachten van Amsterdam. Maar wist je dat je langs de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht dwaalt over een stukje UNESCO Werelderfgoed van Nederland? De hele Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op deze lijst. Volgens UNESCO 'een meesterwerk van een menselijk genie'.

Herinnering aan de Gouden Eeuw

De Amsterdamse grachtengordel is een blijvende herinnering aan de Gouden Eeuw. In deze periode van grote politieke, economische en culturele bloei in Nederland was de hoofdstad het warenhuis van de wereld. Geen wonder dat veel mensen in de stad wilden wonen. Bij gebrek aan beter sloegen zij hun kamp op buiten de stadswallen. Dit was niet alleen gevaarlijk in tijd van oorlog, ook het stadsbestuur kon dit niet waarderen. Buiten de stadswal profiteerden de bewoners van de stad zonder hier een cent belasting voor te betalen. De oplossing voor dit probleem kwam van stadstimmerman Hendrick Jacobszoon Staets...

Ga een dagje naar Amsterdam en boek een hotel. Heerlijk, een weekendje weg!

Grachtengordel als stadsuitbreiding

Staets bedacht het ontwerp van de huidige grachtengordel: een uitbreiding van de stad met de drie grote grachten Prinsengracht, Herengracht en Keizersgracht. Evenwijdig aan elkaar buigen ze naar het zuidoosten en eindigen tenslotte in de Amstel. Hier kregen alle nieuwe bewoners een plekje. Langs de grachten verrezen grote herenhuizen, die de rijken van Amsterdam met liefde betrokken. Ook de arbeiders kregen een plaatsje, want de Jordaan was speciaal voor hen bedoeld. De Singelgracht werd de buitensingel, waarop de verdedigingswerken stonden. Eeuwenlang is de Singelgracht de grens geweest van de havenstad Amsterdam.

Werelderfgoed

Het was rond de zeventiende eeuw niet gewoon dat een stad zo planmatig werd uitgebreid. Tot in de 19e eeuw is deze grachtengordel een voorbeeld geweest voor andere wereldsteden. Sinds 31 juli 2010 is het een werelderfgoed, om voor altijd zo te bewaren. Officieel gaat het om de grachten binnen de Singelgracht, van de Brouwersgracht tot voorbij de Amstel. Volgens de VN-commissie is dit Nederlandse werelderfgoed een culturele locatie met een uitzonderlijke, internationale waarde. Bijzonder is dat de grachtengordel met haar tijd mee gaat en steeds weer verandert.

Toeristische trekpleister

Voor toeristen is een dagje in Amsterdam niet compleet zonder een rondvaart door de grachten. In het buitenland zijn ze één van de symbolen van Nederland. Maak ook een rondvaart door de grachten om dit stukje Werelderfgoed te bewonderen.

Meer weten over de grachtengordel? In Grachtenmuseum Amsterdam ontdek je alles over dit uniek staaltje bouwkunst. Je reist er door de honderden jaren oude historie van de Amsterdamse grachtengordel en tijdens de multimediale tour is het alsof je zelf aanwezig bent bij de onderhandelingen en het ontwerpproces van de gordel! Het museum is in een authentiek grachtenpand, waar je meteen ziet hoe zo'n pand er vroeger van binnen uitzag en een typische grachtentuin kunt bekijken.

Foto 2. De kleine Spiegelgracht staat dwars op de Prinsengracht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. De statige Keizersgracht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2021-08-23 14:30:10 · Gepubliceerd: 18 augustus 2021 - 2215