door

Duik naar Vrouw Maria

Finland onderzoekt Nederlands scheepswrak

archief oud artikel 2 september 2010 Geschiedenis Het gezonken Nederlandse zeilschip Vrouw Maria kan rekenen op Finse gasten. Deze week onderzoekt Finland het wrak dat in 1771 zonk in de Oostzee. Het schip had bij vertrek zink, suiker en schilderijen van Hollandse meesters aan boord.

De Finnen willen bepalen wat het schip als lading meevoerde. Omdat het schip al meer dan 100 jaar geleden gezonken is op Fins gebied, behoort deze lading toe aan Finland. Het onderzoeksteam is versterkt met een aantal Russen. Ook zij krijgen een deel van de lading, omdat het zeilschip dit land als bestemming had.

Tip: Bezoek de Hermitage in Amsterdam.

Hollandse meesters

Op 5 september 1771 vertrok de Vrouw Maria uit Amsterdam met als bestemming Sint-Petersburg. Aan boord waren schilderijen van Hollandse meesters, die de Russische keizerin Catharina II had gekocht. De werken waren bedoeld voor de Hermitage. Maar de Vrouw Maria kwam in een zware herfststorm terecht en zonk op 9 oktober in de buurt van het Finse eiland Jurmo. In 1999 werd het wrak gelokaliseerd door een groep duikers.

Video

Lees meer over Vrouw Maria in het virtuele museum over het Nederlandse schip.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 september 2010 - 303

Activiteiten H'ART Museum

Nu te bezoeken

Wijnen in de Tuin


Beleef op zaterdag 7 en zondag 8 september het geliefde wijnfestival in het H’ART Museum. Geniet van heerlijke wijnen, live muziek, heerlijke hapjes en een betoverende binnentuin.

Kandinsky-tentoonstelling


Op woensdag 19 juni opent H’ART Museum in Amsterdam een omvangrijke tentoonstelling over een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw: Wassily Kandinsky (Moskou 1866 - Parijs 1944). Een...