door

Statenbijbelmuseum is niet stoffig

Statenbijbelmuseum in Leerdam dwingt ontzag voor bijbels af

archief oud artikel 2 september 2010 Cultuur Leerdam, Utrecht Voor honderden miljoenen mensen is de Bijbel het Woord van God. Voor Wim van 't Zelfde is de bijbel meer. Hij is gefascineerd door de eerste echte Nederlandse bijbelvertaling: de Statenbijbel. In zijn vorig jaar geopende Statenbijbelmuseum Leerdam vertelt hij er laaiend enthousiast over. Dat enthousiasme werd gisteren beloond met de DagjeWeg.NL Award 2010. Het verhaal van een grote passie en een klein museum.

Honderden bezoekers brachten de afgelopen weken een stem uit op www.dagjewegaward.nl. Wim van 't Zelfde, oprichter van het museum, ontving zijn prijs gisteren in aanwezigheid van een betrokken groep vrijwilligers. De stemming is euforisch: "We hebben vriend en vijand verbaasd met deze prijs".

In 2008 schreef deze website al over de bouw van het Statenbijbelmuseum en over de passie van Wim van 't Zelfde. Statenbijbels hebben volgens hem zo'n belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse taal en cultuur, dat hij het haast als een plicht ziet om dit religieuze erfgoed voor de komende geslachten te bewaren. De bouw van het museum had nog heel wat voeten in de aarde, want Wim van 't Zelfde kreeg met allerlei tegenslagen te kampen. Gelukkig maakten de vrijwilligers van het museum de klus af.

Klein maar fijn

Van links en rechts krijgen het Statenbijbelmuseum en de redactie van DagjeWeg.NL verbaasde blikken vanwege de nominatie voor de DagjeWeg.NL Award. Want: klein en christelijk. Een bijbelmuseum als best gewaardeerde uitstapje van Nederland? Toch is het zo. De pagina die het Statenbijbelmuseum in Leerdam heeft op DagjeWeg.NL heeft uitstekende recensies gekregen. Net als andere - bekendere - namen belandde het museum daarom volkomen verdiend bij de tien genomineerden. Vervolgens hebben bezoekers heel vaak op het museum gestemd, zodat het kleine museum als eerste in die competitie wist te eindigen. Staat er in die Statenbijbels van Wim van 't Zelfde niet een verhaal over de kleine David die het tegen de enorme Goliath opneemt?

Uitgelezen kans

De uitreiking van de DagjeWeg Award 2010 was voor twee redacteuren van DagjeWeg.NL een ideale kans om het museum nu eindelijk eens van binnen te bekijken. Leerdam is vooral bekend als glasstad, maar heeft sinds 2009 veel meer cultuurhistorie te bieden. Het Statenbijbelmuseum is te vinden langs de Lingedijk, een eindje buiten het centrum van de stad en ongeveer driehonderd meter vanaf het Nationaal Glasmuseum. Het museum zit op de onderste verdieping van het prachtige nieuwe huis van Wim van 't Zelfde en zijn vrouw.

De expositieruimte ziet er niet amateuristisch of minuscuul uit, maar lijkt zich te kunnen meten met de expositiezalen van een gemiddeld museum. Waar andere musea meerdere zalen hebben, heeft het Statenbijbelmuseum er maar één. In deze ruimte zijn honderden bijzondere bijbels tentoongesteld. Precies wat je verwacht als je denkt aan een bijbelmuseum. Bezoekers krijgen bijna altijd een uitgebreide presentatie en persoonlijke uitleg van Wim van 't Zelfde of een van de andere vrijwilligers. Natuurlijk is het ook heel leuk om het atelier te bekijken waar Van 't Zelfde de bijbels restaureert.

Verhaal achter iedere bijbel

Over iedere bijbel kan Wim van 't Zelfde gemakkelijk een uur vertellen. Over de plek waar hij de bijbel heeft kunnen opkopen, over het restauratieproces en over wat deze bijbel nou zo vreselijk bijzonder maakt. Begrijp het niet verkeerd: Wim van 't Zelfde en de andere medewerkers van het museum zijn niet stoffig, langdradig of saai. Ze zijn gepassioneerd over bijbels en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Of je als bezoeker nou wel of niet gelovig bent, iedereen verlaat het museum met hetzelfde gevoel: wat zou het een verschrikkelijk verlies zijn voor Nederland als al deze historische boeken niet waren gerestaureerd, maar letterlijk waren weggerot op tochtige zolders.

Foto 1. Wim van 't Zelfde ontvangt de DagjeWeg.NL Award 2010.
Foto 2. De prachtige prenten in oude bijbels zijn Wim van 't Zelfde een lust voor het oog.
Foto 3. Bezoekers krijgen les in vaderlandse geschiedenis en kerkgeschiedenis.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 11:51:02 · Gepubliceerd: 2 september 2010 - 2301