Onsterfelijke Alexander bezoekt Amsterdam
archief oud artikel 29 september 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wie was Alexander de Grote? Waarom is deze koning zo vaak als voorbeeld gebruikt en afgebeeld? Ontdek de indrukwekkende geschiedenis van deze wereldleider in de tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote in de Hermitage Amsterdam. Hier komt deze 'onsterfelijke' Alexander voor zes maanden tot leven.
De tentoonstelling is opgebouwd uit vier delen. De mythe, de reis, de werkelijkheid en de erfenis van Alexander. Wie waren zijn leraren? En wat waren zijn idealen? Hoe verliep de veldtocht naar het Oosten? De kunstwerken die antwoord geven op deze vragen zijn heel uiteenlopend. Van terracotta beeldjes tot wandtapijten en van papyri met teksten tot verfijnde miniaturen.
Mythe van Alexander
Volgens Kim van Niftrik van de Hermitage is de grote zaal het hoogtepunt van de tentoonstelling. Hier is de mythe van Alexander te zien. Voorstellingen op zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse schilderijen, wandtapijten en toegepaste kunst, tonen zijn heldendaden en overwinningen. "Ook de Gonzaga Camee is een object wat bezoekers niet mogen missen. Hierop is een dubbelportret te zien van de broer en zus Ptolemaios II Filadelfos en Arsinoë II", vertelt Van Niftrik. Dit kunstwerk is speciaal voor de tentoonstelling overgekomen uit Sint-Petersburg.
Sint-Petersburg
Voor het eerst brengt Alexander de Grote een bezoekje aan Nederland. "Aanleiding voor de tentoonstelling is de prachtige collectie die de Hermitage in Sint-Petersburg over dit onderwerp heeft", vertelt Van Niftrik. In dit prachtige oude paleiscomplex van tsaren en tsarina's schittert koninklijke kunst door het hele gebouw heen. Van keizerlijk porselein tot schitterende Rembrandts en van klassieke cameeën tot de Madonna's van Da Vinci. Nu zijn enkele van deze topstukken te zien in onze hoofdstad.
Erwin Olaf
Ook de talenten van topfotograaf Erwin Olaf zijn in de tentoonstelling te zien. Door objecten uit de tentoonstelling samen te laten smelten met foto's van een echt model laat Olaf de karaktertrekken en de schoonheid van Alexander zien.
De tentoonstelling loopt nu een week. En de reacties zijn vooral lovend. "De reacties zijn heel positief", vertelt Van Niftrik. "Bezoekers vinden de tentoonstelling mooi vormgegeven en ook het verhaal vinden ze leuk en interessant."
Bent al in de Hermitage geweest? Laat een review achter.
Bezoekersinformatie
De onsterfelijke Alexander de Grote
Hermitage Amsterdam
18 september 2010 tot 18 maart 2011
Toegangsprijs: € 15,- en kinderen zijn gratis.
Bezoek ook de tentoonstelling Alexander's Erfenis in het Allard Pierson Museum.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 september 2010 - 1886
Activiteiten H'ART Museum
Nu te bezoeken
Winterfeest
Vier de winter bij H'ART Museum met het Winterfeest! Sfeervolle live muziek, een betoverde tuin vol lichtjes, creatieve workshops en tijdloze filmklassiekers. Uiteraard met warme chocolademelk in...
Happy Birthday Amsterdam
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad: de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam