Beroemde vesting open voor iedere bezoeker
4 oktober 2010 bijgewerkt: 12 maart 2019 Cultuur Poederoijen, Gelderland Een vrachtschip vaart voorbij, maar verder is het doodstil. De dauw parelt nog op de uitgestrekte weilanden, een schaap staart ons verbaasd na. Rijdend over een hobbelig landweggetje komen we steeds dichter bij ons einddoel: Slot Loevestein. Een vesting waar nog elke dag geschiedenis geschreven wordt.
Eenmaal op vakantie in het buitenland staat een bezoek aan een kasteel op de agenda. Maar terug in ons druilerige landje taalt niemand naar een kijkje binnen de vestingmuren. Waarom eigenlijk niet? DagjeWeg.NL vond een weg naar Slot Loevestein, een indrukwekkende vesting midden in een uitgestrekt natuurgebied. Dat is zeker een bezoekje waard!
Hanneke Laroo van Slot Loevestein weet duidelijk uit te leggen waarom iedereen de TomTom in moet stellen op Poederoijen. "Het is hier niet altijd en eeuwig hetzelfde verhaal, de geschiedenis stopt hier niet. Zestig procent van de bezoekers komt nog eens terug naar Slot Loevestein. Slot Loevestein is regulier geopend als museum, maar het is niet echt een museum. Er zijn geen touwen, iedereen mag alles aanraken. Bezoekers kunnen een rondleiding reserveren. Daarbij kunnen ze aangeven wat ze interessant vinden, zodat de gids hier rekening mee kan houden. Een groep architecten zal bijvoorbeeld meer willen weten over de bouwgeschiedenis van de vesting."
Slotpoort
De nieuwe beheerder van het kasteel, Mylan Lin, loopt met ons mee naar het slot. Geïmponeerd door de grote poortsleutel, die hij draagt, laten we ons gewillig rondleiden. In de 16e eeuw draaide de sleutel niet zo gemakkelijk om in het slot. De Nederlandse provinciën waren toen in gevecht met de Spaanse koning en in 1568 brak de Tachtigjarige Oorlog uit. Slot Loevestein staat op het verlanglijstje van de watergeuzen en samen met Herman de Ruyter weten zij het slot in te nemen. Maar de Spanjaarden onder leiding van Graaf Alva weten het slot te heroveren. De dappere geuzen wachtte de galg of het rad. Gelukkig weten ze in 1952 definitief het slot te veroveren en Willem van Oranje laat Slot Loevestein versterken.
Verkleden als ridder of prinses
Wij wandelen van boven naar beneden naar het slot. Het is niet gemakkelijk om hier de weg te onthouden, trap op en trap af, er lijkt geen einde aan te komen. Ook zonder rondleiding mag iedereen op het gemak door het slot dwalen en zo dromen van een leven als kasteelheer of -vrouwe. In de keuken verspreiden verse kruiden een heerlijke geur. Achter iedere deur en in iedere hoek wacht wel een verrassing. Van verkleedkleren voor de kinderen (en stiekem ook voor de volwassenen), tot tv-presentaties en een groot hemelbed. Boven in de Riddertoren genieten we van het uitzicht over de Maas en Waal. In één van de kamers staat een grote kist, een beroemde kist. "Het is niet de echte hoor", verklapt Mylan. We hebben het natuurlijk over de befaamde kist waarin Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein.
Hugo de Groot
Hugo de Groot was misschien wel de beroemdste bewoner van Slot Loevestein. Deze Nederlandse rechtsgeleerde kreeg levenslange gevangenisstraf als remonstrants lid van de Staten van Holland. Hugo de Groot wordt voor de rest van zijn leven opgesloten op Slot Loevestein.... Maar, dat was nog niet het einde, want tijdens zijn gevangenschap las de Groot veel boeken. Deze werden in een kist gebracht, die de bewakers controleerden. Maar na een poosje namen ze het niet zo nauw meer met deze controle. Op een dag kroop Hugo de Groot zelf in de kist en wist met hulp van zijn vrouw en hun dienstmeisje te ontsnappen! Kom alles over deze spectaculaire ontsnapping te weten in Slot Loevestein.
Restaurant, expositie en wandelingen
Behalve een kijkje in het slot is er binnen de vestingmuren nog veel meer te zien. Vroeger woonden hier veel meer mensen en bijvoorbeeld ook een kapper en een bakker. In de expositie zijn allerlei gebruiksvoorwerpen te zien van deze vroegere bewoners. "De meeste musea in Nederland halen hun collectie overal ter wereld vandaan, maar wij hebben alles gewoon uit de slotgracht gevist", vertelt Hanneke Laroo trots. Halfvergane schoenen, potten en bekers, er ligt werkelijk van alles. De oude klok, die eens boven in de toren hing, tikt de tijd weg. Rondom Slot Loevestein ligt een prachtig natuurgebied, waar bezoekers een GPS-tocht doorheen maken. Voor ons zit de fitness er weer op na alle trappen en een rondje over de vestingmuur. De auto wacht en met moeite nemen we afscheid. Maar ook zonder ons gaat de geschiedenis door.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2019-03-12 15:29:38 · Gepubliceerd: 4 oktober 2010 - 3529
Activiteiten Slot Loevestein
Nu te bezoeken
Verhaal van Woerden - de expositie
Verhaal van Woerden - de expositie
Tentoonstelling Tegenpolen
Tentoonstelling Tegenpolen
Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen
“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...
Wisselexpositie Natuurlijk de WAARD
Opening wisselexpositie Natuurlijk de WAARD
Sintfestijn op Loevestein
Vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks… De pieten namen de boekenkist mee uit Slot Loevestein! Gelukkig bracht Boekpiet de kist dit jaar weer veilig terug naar het kasteel. Maar tot onze...
QRfgoed kinderwandeling Woudrichem
QRfgoed kinderwandeling Woudrichem
Vanaf volgende week te bezoeken
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Sinterklaas Ozosnel komt naar Steenwijk
Sinterklaas Ozosnel komt naar Steenwijk
Binnen enkele weken te bezoeken
Op pad met de Bevrijdingsbus
Op pad met de Bevrijdingsbus
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Klundert bij Kaarslicht
Klundert bij Kaarslicht
Kerstmarkt in Steenwijk
Kerstmarkt in Steenwijk
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Rondleidingen Bunker Hamburg en Bremen
Winter Feestival
Winter Feestival
Kerst met Scrooge
Stap deze kerst in de wereld van Charles Dickens en beleef ‘Kerst met Scrooge’ op Loevestein! Je vindt daar een sfeervol decor vol 19e eeuwse charme voor het kerstverhaal van Ebenezer Scrooge. Kom...