Beroemdste liefdesverhaal ooit in première bij De Nederlandse Opera
archief oud artikel 11 oktober 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het tragische verhaal van Romeo en Julia heeft vele kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. Zo ook Charles Gounod. Zijn opera Roméo et Juliette is nu te zien bij De Nederlandse Opera. De productie is kil en asgrauw, maar de muziek is beeldschoon.
Liefdesduetten
Roméo et Juliette van Charles Gounod is de beroemdste opera die van Shakespeares toneelstuk Romeo en Julia gemaakt is. Het ging in 1867 in première in Parijs en zit barstensvol schitterende liefdesmuziek. Het stuk wordt wel de ‘opera der liefdesduetten' genoemd: het werk bevat er vier.
De opera wijkt op een aantal punten af van het origineel van Shakespeare, maar Gounod heeft zich verder zo strikt mogelijk aan het verhaal willen houden. Zo ontbreekt de balkonscène uiteraard niet.
Lijken en graven
De Nederlandse Opera liet de Franse regisseur Olivier Py een nieuwe productie maken van de opera. Py heeft wat met de oorlog in Bosnië in de jaren negentig en dat laat hij merken in zijn regie. De decors zijn asgrauw en de lijken, graven en ruïnes op het toneel doen onophoudelijk aan oorlog herinneren. Helaas komt de liefde tussen Roméo en Juliette er in dat kille geheel wat bekaaid vanaf.
Muzikaal gezien is de opera echter een must om eens te horen. Dirigent Marc Minkowski en het Residentie Orkest laten afwisselend romantische, ontroerende en tragische passages horen en Ismael Jordi en Lyubov Petrova zijn een geloofwaardig duo als Roméo en Juliette. Hun zang is van wisselend niveau, maar bevat zeker de nodige momenten om kippenvel van te krijgen.
Recensie - Laatst gewijzigd: 2022-12-27 15:35:55 · Gepubliceerd: 11 oktober 2010 - 949