Kinderen als spion in Stadsmuseum Zoetermeer
archief oud artikel 4 februari 2011 Wetenschap Zoetermeer, Zuid-Holland James Bond licht al een tipje van de sluier van de geheime dienst op, maar wat doet een spion nu precies? De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) laat zien hoe spannend het leven van een spion echt is! De tentoonstelling In dienst van de democratie in Stadsmuseum Zoetermeer verklapt de geheimen van de AIVD. De tentoonstelling is nog maar heel even te zien.
In het kleine Stadsmuseum Zoetermeer is het een drukte van belang. De tentoonstellingsruimte is namelijk niet groter dan 30 vierkante meter. Jong en oud krioelt hier door elkaar, op zoek naar allerlei spannende hoekjes. Want achter elke muur zit een geheim. Opa's en oma's gaan met hun kleinkinderen terug in de tijd en ook vaders proberen een stoer verhaal te vertellen.
Bij de AIVD werken spionnen van nu die ervoor zorgen dat Nederland veilig blijft
De AIVD bestaat dit jaar 65 jaar en is sinds 2007 gevestigd in Zoetermeer. "Wij vroegen ons altijd af wat er zich achter die grote grijze muur afspeelde, waarachter de AIVD is gevestigd", vertelt een medewerkster van het museum. "Met deze tentoonstelling is het voor ons en voor iedereen helemaal duidelijk geworden." Bij de AIVD werken de spionnen van nu die ervoor zorgen dat Nederland veilig wordt en blijft.
Vegan Streaker
Bij spionnen denk je al gauw aan filmhelden als James Bond die op zoek gaan naar het 'kwaad'. Maar ook heel dichtbij wordt het kwaad bestreden. Samir A. bijvoorbeeld is een grote bekende van de AIVD. Want de AIVD doet ook onderzoek naar of mensen radicale acties aan het voorbereiden zijn, zoals Al Qaida. "Mensen zijn helemaal overtuigd dat het goed is wat ze doen", vertelt een bezoekster meelevend terwijl ze kijkt naar een poster van Rote Armee Fraktion, die in de jaren zeventig een gewelddadige strijd tegen de Duitse overheid voer. "Maar het is fout." En wie kent de Vegan Streaker nog? Deze man vraagt aandacht voor dierenleed. Zo liep hij in 2008 een uitzending van Paul de Leeuw binnen, slechts gekleed in een slip. Ook bevrijdde hij een keer 2500 nertsen. "Maar het is toch ook heel zielig voor de dieren?", vraagt een meisje aan haar vader terwijl ze hier een krantenknipsel over leest. "Ja, maar dit is ook niet goed", zegt haar vader.
Gadgets
De spannendste stukjes van de tentoonstelling zijn de gadgets van de AIVD. Zoals het beroemde Coca Cola-krat, waar de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), zenders en microfoons verstopte voor de treinkaping bij De Punt in 1977. Ook bijzonder zijn een wandelstok met geheime opbergplaats, een microfoontje in een dasspeld en een sjaal met geheime berichten in een onzichtbaar schrift. Waar veel kinderen blijven staan zijn speciale batterijen waarin spionnen nog niet ontwikkelde films opborgen. Zodra iemand de batterij openmaakt, treedt er een mechanisme in werking waardoor de hele film overbelicht wordt. "Daar kan ik een spiekbriefje in doen!", roept een jongen glunderend.
Mister X.
Kinderen gaan in de tentoonstelling op pad met Mr. X., hun mysterieuze gids tijdens de ontdekkingstocht. Gewapend met een loep, een pen met onzichtbare inkt en een zwarte bolhoed nemen bezoekers een kijkje achter de schermen van de AIVD. Hun opdracht: los de opdrachten van Mr. X. op en kraak de code. "Ik vind het zelfs heel lastig", vertelt een oma. Hoogtepunt voor de meeste kinderen zijn twee telefoons, waarmee je van de ene hoek van de kamer naar de andere hoek kan bellen. "Ik ging proberen of ik een pizza kon bestellen. Maar dat lukte niet", vertelt een jongetje teleurgesteld.
Bezoekersinformatie
In dienst van de democratieStadsmuseum Zoetermeer
16 oktober 2010 tot en met 13 februari 2011
Toegangsprijzen: € 2,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 februari 2011 - 1442