door

Historisch Museum: doorgaan of niet?

Nationaal Historisch Museum #NHM verdwijnt uit zicht

archief oud artikel 30 oktober 2010 Geschiedenis Het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft heel wat geld te besteden: volgend jaar 6 miljoen euro. Voor welk doel? Om projecten te ondersteunen, zoals de Geschiedenisweek. Maar de vraag is natuurlijk: zal iemand het NHM missen als het er niet meer is?

De regering wil geen geld meer uitgeven aan een gebouw voor het Nationaal Historisch Museum. Dat vertelde de staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra gisteren. De kunstsector moet 200 miljoen euro bezuinigen - dan ga je geen nieuwe optrekjes financieren.

Natuurlijk, geschiedenis kan zonder gebouw. Want geschiedenis is niet tastbaar. Geschiedenis is herinnering, een terugblik, een roep in de echoput. Waarom zou je dan 50 miljoen euro uitgeven aan een gebouw? Een terechte vraag. Te midden van al die andere pijnlijke bezuinigingen is dit een hele makkelijke. Geen centje pijn. Iets wat er niet is kan ook niet weg, dus eigenlijk gebeurt er helemaal niets. Het is ook veel beter.

Laat de mensen van het Nationaal Historisch Museum maar zweten. Laat ze maar hun best doen zichzelf elke dag weer te bewijzen. De website 'reizen innl' laat zien wat het NHM tot nu toe heeft gedaan. Een paar tentoonstellingen en wat aansluiting zoeken bij al bestaande initiatieven, zoals de Week van de Geschiedenis. En dat voor ettelijke miljoenen euro's per jaar. Toch wel wat magertjes.

Uiteindelijk komt het hele idee uit de koker van nu al bijna vergane politici, behept met het idee dat kennis van de geschiedenis de samenleving beter maakt. Dat is nog maar de vraag. Weg dus met het Nationaal Historisch Geweten.

Commentaar - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 oktober 2010 - 367