door

Laatste Caravaggio in Rembrandthuis

Schilderij liggende Johannes de Doper primeur museum

archief oud artikel 19 november 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Rembrandt en Caravaggio, ze hadden veel gemeen in hun schilderkunst. Maar elkaars werk zagen ze tijdens hun leven nooit. Nu heeft het Rembrandthuis een wereldprimeur. Het laatste werk van Caravaggio, De liggende Johannes de Doper, komt naar het atelier van Rembrandt.

De liggende Johannes de Doper is voor het eerst publiek te zien als een echte Caravaggio in het Rembrandthuis. Het schilderij verdween spoorloos en is pas recent geïdentificeerd als een Carravagio. Het schilderij is in het bezit van een particulier en is dus een vrijwel onbekend werk. Waarschijnlijk dateert het schilderij uit 1610. Dit maakt het ook nog eens het allerlaatste werk van de Italiaanse kunstenaar.

Wereldprimeur

Van 3 december 2010 tot en met 13 februari 2011 staat dit allerlaatste werk van de beroemde Italiaanse meester in het atelier van Rembrandt.  Een symbolische plek, omdat Rembrandt wel de ware artistieke erfgenaam van Caravaggio wordt genoemd. "Het is nu voor het eerst dat het schilderij voor publiek te zien is. Vanwege de duidelijke relatie tussen Rembrandt en Caravaggio, vooral door het clair-obscur, wilde de eigenaar graag dat het schilderij in het Rembrandthuis zou hangen", vertelt een woordvoerder van het museum.

Rembrandt en Caravaggio hadden veel gemeen. Door hun krachtige verbeelding van sterke emoties, dramatisch licht en opzienbarende realisme waren zij de genieën van de barokke schilderkunst. Rembrandt zag waarschijnlijk nooit het werk van de Italiaanse schilder, maar was wel bekend met de Utrechtse Caravaggisten. Deze groep kunstenaars verbleven aan het begin van de 17de eeuw in Rome en kwamen sterk onder de invloed van Caravaggio.

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio vestigde zich in 1592 in Rome, waar zijn uitzonderlijke talent niet onopgemerkt bleef. Kunstliefhebbers en kunstenaars waren erg onder de indruk van zijn realistische schilderkunst. Caravaggio leidde geen voorbeeldig leven en was regelmatig in schandalen verwikkeld. Toen hij een rivaal dodelijk verwondde, vluchtte hij uit Rome. Hij zwierf van Napels, Malta en Sicilië en weer terug naar Napels. Nog voor hij zijn geliefde Rome weer bereikte, stierf hij op 38-jarige leeftijd. Zijn graf werd pas in 2010 ontdekt.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 november 2010 - 1074