Paleis het Loo omgetoverd tot exotische tuin
archief oud artikel 18 februari 2011 Natuur Apeldoorn, Gelderland Waan je als prinses Sissi in de mooiste balzaal van Nederland. Paleis het Loo is deze winter omgetoverd tot een sprookjesachtig feest met de tentoonstelling Een Wintertuin Herleeft. Willem II verzamelde in de negentiende eeuw een immense collectie bloemen en planten. In Apeldoorn wordt een tipje van deze exotische sluier opgelicht. De tentoonstelling is nog één weekend te zien. Een leuk uitje voor de eerste dagen van de voorjaarsvakantie!
Deze tentoonstelling is echt het mekka voor plantenliefhebbers", vertelt Marion Nieuwenhuizen van Paleis het Loo. "Je moet ook wel een beetje groene vingers hebben om de schoonheid van deze tentoonstelling te zien." Maar ook deze redacteur van DagjeWeg.NL die haar handen liever blank laat en haar nagels knalroze, valt even stil bij het betreden van de koninklijke kassen van Paleis het Loo.
Duizend-en-een-nacht
Vroeger was je pas echt iemand als je iets had wat een ander niet had. Bezittingen moesten zeldzaam zijn, pas dan was het kostbaar. Koning Willem II had dat goed begrepen. In zijn Paleis Kneuterdijk creëerde hij een immense sprookjestuin met meer dan 3.000 exotische planten. E.P. Matthes, een officier aan het hof van Willem II, beschrijft de plantenwereld 'als een zaal met een oosterse sfeer die hem doet denken aan de verhalen uit Duizend-en-één-nacht'. "De zaal heeft een werkelijk sprookjesachtige aanblik van een woud van kostbare en zeldzame heesters, een wonderbare ervaring." Nu is het de beurt aan bezoekers uit de 21e eeuw om te genieten van een sprookje dat tot leven komt.
Het eerste wat opvalt aan de tentoonstelling is de heerlijke geur en de warmte. "Het lijkt wel een tuincentrum", zegt een bezoeker. Als we een paar bladeren opzij schuiven is het koninklijke oerwoud pas echt goed te zien. Sommige planten zijn goed te herkennen voor een leek, zoals de palm of de lelie. Maar ooit gehoord van een drakenbloedboom? "Bij sommige bloemen zijn de bladeren mooier dan de bloem zelf, zoals de eikenbladeren", zegt een bezoeker. "Prachtig toch? En ze staan altijd mooi tussen een boeket." Gouden vazen, enorme vogelkooien en schattige doorkijkjes maken de tentoonstelling tot een parel. Hoewel sommige planten wel een extra scheutje water kunnen gebruiken. Een mager palmpje hangt er een beetje treurig bij. "Hij was waarschijnlijk nep mooier geweest, dan echt. Het heldere groen is een beetje verdwenen", merkt een bezoeker op.
Balzaal
"Het mooiste van de tentoonstelling vind ik toch wel de balzaal achterin", vertelt Nieuwenhuizen. En dat kan iedereen beamen. Op prachtige klassieke muziek dansen Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna de wals. De zaal is versierd met de meest kleurrijke bloemen, planten en gouden kandelaars. En in de verte hoor je olifanten tetteren en vogels fluiten. Want naast exotische bloemen was een feest pas echt geslaagd als je ook wat bijzondere dieren kon laten zien, zoals een kangoeroe of struisvogel.
Het enige wat een beetje tegenvalt is de grootte van de tentoonstelling. Hoewel je misschien nog uren wilt genieten van de prachtige plantenwereld, heb je het in een kwartiertje wel gezien. De collectie van Willem II was immens. De plantencollectie van Paleis het Loo is prachtig, maar verre van groot. Ondanks dit is de tentoonstelling Een Wintertuin Herleeft een feest voor het oog, het oor èn de neus!
Bezoekersinformatie
Een Wintertuin HerleeftPaleis het Loo
16 oktober 2010 tot en met 20 februari 2011
Toegangsprijzen: € 10,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-01-30 15:53:14 · Gepubliceerd: 18 februari 2011 - 1645