De Pelikaan Koffiebranderij
archief oud artikel 23 december 2010 Toerisme Zutphen, Gelderland Een ijskoude wind waait door de straten van Zutphen. Glijdend over de spekgladde klinkers bezoeken we voor het eerst deze eeuwenoude Hanzestad. Het is bijna kerst en de kerstboom pronkt al midden op de markt. Maar helaas krijgen we het daar niet warm van. Waar wel van? Koffie van De Pelikaan!
De Pelikaan, daar wil ik heen. Deze koffiebranderij uit 1920 is een begrip in Zutphen en staat ook in de rest van het land bekend om de lekkere koffie en thee. Volgens het Algemeen Dagblad drink je hier het beste kopje koffie, tenminste in 2003 en 2004. Maar eerst moet ik de Pelikaanstraat nog zien te vinden. De eerste de beste voorbijganger klamp ik aan en vriendelijk wijst hij de weg en raadt mijn bestemming meteen: "Jij wilt zeker een kopje koffie drinken he?"
Verse koffie
Sinds 1920 is De Pelikaan gespecialiseerd in koffie en thee. In de koffiebranderij, die openbaar is voor publiek, worden 20 verschillende soorten koffiebonen gebrand. Als je geluk hebt, kom je op het goede moment binnen en is de koffiebrander in werking. Ik moet het doen met mijn fantasie, die door de geur van verse koffie flink geprikkeld wordt. Het dubbele pand van De Pelikaan doet gemoedelijk aan, door de vele hoekjes met schappen en de houten vloeren. De tijd lijkt hier geen invloed te hebben: binnen staat een ouderwetse toonbank en dragen houten schappen de specialiteiten van de koffie- en theebranderij. Een klant bestelt haar favoriete koffiebonen, die ter plaatse gemalen worden. Als een ware koffieliefhebber kan ik me bijna niet losmaken van de heerlijke geur die daarbij vrijkomt.Maar behalve een koffiebranderij met een winkel, heeft De Pelikaan nog meer in petto. Het knusse pand herbergt een cadeauwinkel en een schenkerij, waar iedereen de beroemde koffie en thee kan proeven. Dat laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan! Ik schiet naar een vrij tafeltje, waar de schuimige cappuccino op een zilverkleurig blaadje klaar staat. Het melkschuim lijkt eerst wat fragiel, maar het theelepeltje blijft toch keurig liggen. De smaak is pittig en samen met het geserveerde likeurtje en glaasje water is het een momentje om van te genieten. Op deze donderdagochtend voelen vooral vrouwen zich aangetrokken door de huiskamersfeer van De Pelikaan. Genietend van het een kopje koffie wordt er lustig op los gekletst.
Historie
De Pelikaan kent een lange historie, waarin de specialisatie in koffie en thee steeds verder werd doorgevoerd. Het begon met Gerrit Jan Garsen, eigenaar van het pand en levensmiddelenzaak. Zoon Albartus Garsen werd daarna de eigenaar van het pand van de huidige Pelikaan. Zijn zoon, Garrit Jan Garsen, volgde hem weer op. Hij kocht het naastgelegen pand en maakte De Pelikaan compleet. Tot 1920 was de winkel een levensmiddelenzaak of ook wel een zaak in koloniale waren genoemd. Koffie branden deden ze toen al in de eigen Stoom-Koffiebranderij. Na 1920 verdwenen de levensmiddelen en werd de specialisatie op het gebied van koffie en thee uitgebreid. De firma is sinds 1991 hofleverancier en bedient liefhebbers zelfs via de post.
Cadeauwinkel
Als kers op de taart waag ik me in de cadeauwinkel, waar niemand zonder een cadeautje of lekkernij de deur uitgaat. Koffie- en theepakketten om weg te geven, chocolaatjes met mint, jam en gezellige theepotjes. Achter de toonbank babbelen de verkoopsters over thee. "Soms ruikt de thee zo zoet, maar smaakt niet zo. Wat is dit dan? Assam?" Ondertussen kauwen ze op een stroopwafel. "U ook één mevrouw?" Nee, hoor ik heb al wat ander lekkers gevonden. Afrekenen en snel naar buiten, voordat ik de winkel leegkoop. Met een tas vol lekkers de kou weer in!
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-07-02 12:20:43 · Gepubliceerd: 23 december 2010 - 4874