"Nieuwe ruimtes zijn kunstwerk op zich" #GroningerMuseum
archief oud artikel 20 december 2010 Cultuur Groningen, Groningen Acht maanden lang stond het Groninger Museum in de steigers. Afgelopen weekend opende het museum na een grootschalige metamorfose eindelijk weer haar deuren. Wat is er veranderd en wat is er te zien? DagjeWeg.NL ging op ontdekkingstocht.
"Het museum was gebouwd voor ongeveer 90.000 bezoekers per jaar", vertelt Jose Sellbach van het Groninger Museum. "Maar uiteindelijk brachten gemiddeld 220.000 bezoekers per jaar de afgelopen zestien jaar een bezoek aan het Groninger Museum. Daardoor kregen we te maken met slijtage. De kleuren aan de buitenkant werden door klimatologische omstandigheden aangetast." Daarom was de grote pimpbeurt hard nodig. Na de metamorfose gaat het museum weer haar vette jaren in. Het openingsweekend verliep al zeer succesvol. "Op de opening waren 1400 mensen en zondag hebben zevenhonderd mensen het museum bezocht", vertelt Selbach.
Vernieuwd
Het restaurant, de lounge en het digitale informatiecentrum zijn na de verbouwing echte eyecatchers geworden. De lounge is ontworpen door Studio Job en is gebaseerd op de 19e eeuwse besloten clubs, met rokende heren en hoge hoeden. Glas-in-lood en massieve donkere, houten stoelen zorgen voor een bijzonder contrast. Het informatiecentrum is ontworpen door Jaime Hayton. Zijn werk is heel vooruitstrevend en dat is ook te zien aan het informatiecentrum. De platte schermen zijn verscholen in soort witte iglo's en daarboven hangen tientallen koperen lampen. Door de verschillende hoogtes en de ronde vormen is deze ruimte heel speels. Het Mendini Restaurant is al sinds eind november geopend en is gevestigd op het museumeiland, naast het Groninger Museum. Het restaurant heeft een kleiachtig uiterlijk. Alle meubelen zijn ook met de hand gemaakt en daarom allemaal uniek. Het museum is erg trots op deze ontwerpen. "Alle nieuwe ruimten zijn kunstwerken op zich", vindt Sellbach.
Onbekend Rusland
Het museum zet zich meteen goed op de kaart met de nieuwe tentoonstelling Het onbekende Rusland. Hiervoor reisden meer dan honderd kunstwerken uit Oezbekistan, Armenië en Rusland af naar de stad Groningen. De inspiratiebronnen van de Russische schilders vormen de thema's in de tentoonstelling. De belangrijkste kunstenaar in de tentoonstelling is Vasili Vereshchagin (1842-1904). Hij reisde met het leger mee op veldtochten richting het zuiden. Als oorlogsfotograaf schilderde hij zowel de onbarmhartige werkelijkheid van de oorlog als de rijkdom van de oriëntaalse culturen.
Het museum is even belangrijk voor Groningen als de Eiffeltoren voor Parijs en de Dom voor Utrecht. De verbouwing heeft in totaal zes miljoen euro gekost. Daarmee kreeg de gouden toren zijn glans terug en zien de paviljoens er weer fris uit. Ook leuk: de Groninger Museum Collector. Hiermee kan de bezoeker zelf informatie verzamelen over de kunstwerken. De reacties over het vernieuwde museum zijn zeer positief. "De mensen zijn zeer enthousiast over de frisheid van museum, de nieuwe tentoonstellingen en met name de tentoonstelling Het onbekende Rusland", zegt Sellbach.