Miniatuur Nederland in #Madurodam
archief oud artikel 24 januari 2011 Toerisme Met reuzenogen turen we over de muren van het Haagse Binnenhof. De Gouden Koets komt net aan rijden en het wemelt van de mensen. Wij hebben geen moeite om een plekje te vinden en kijken gewoon van bovenaf mee. We staan namelijk in de piepkleine versie van Nederland: Madurodam. Voor toeristen een leuke attractie, maar ook voor de Nederlander?
"...het is voor het eerst dat ik de Gouden Koets zie! Ja, ik zie 'm ook voor het eerst. Zullen we er een waxinelichthouder op gooien?". Gelukkig hoort niemand ons en kunnen we gerust over onze plannen praten. We staan namelijk niet echt bij de Gouden Koets, maar bij de miniatuur versie van het Haagse Binnenhof in Madurodam. Alle hoogtepunten van Nederland zijn hier te vinden, maar dan in het klein. Van het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, tot Schiphol en de studio van Sesamstraat. Met een route lopen we van stad naar stad...
"He, de Gouden Koets. Zullen we er een waxinelichthouder op gooien?"
Visitekaartjes
In het begin proberen we de door Madurodam aangegeven route te volgen. Maar al snel begint dit te vervelen, omdat we steeds terug moeten lopen om het volgende nummertje te vinden. Daarom besluiten we al snel om onze eigen gang te gaan en te zoeken naar bekende gebouwen. We lopen langs de gigantische kerken de St. Janskerk in Den Bosch en de Domtoren in Utrecht. Soms proberen we te raden welk gebouw het is, wat nog wel eens moeilijk blijkt. Zelfs voor de echte Nederlander! Verderop herkennen we de Erasmusbrug in Rotterdam en de Euromast. Ook andere visitekaartjes zoals Schiphol en het Koninklijk Paleis op de Dam zijn tot in detail uitgewerkt. We vragen ons af hoe deze tere kleine gebouwtjes en mensjes het uithouden met dit weer. Zelf hebben we het namelijk best koud!
Klinkende munt
Zo nu en dan flitst er een trein aan ons voorbij en ook bussen en trams vervolgen ongestoord hun reis. Meer actie beleef je met een portemonnee vol dubbeltjes. Daarmee trek je een mini-Mars uit de Chocoladefabriek in Veghel of breng je de kermis tot leven. Ook de processie in de St. Jan heeft wat aansporing nodig van een klinkende munt. Deze kleine verrassingen maken het wat interactiever, wat verder ontbreekt in het park. Verbazend is de precisie waarmee alle onderdelen in Madurodam vormgegeven zijn. Piepkleine etalages, een glazenwassertje en een speedboot met watersurfer. Alles in de miniatuurstad is 25 maal zo klein als in het echt en alles is exact nagebouwd en dus levensecht! Ook de bomen lijken van een normaal formaat, terwijl het in werkelijkheid maar takken zijn. Om ons heen verbazen ook veel buitenlandse toeristen zich over de maquettes. Dat de gebouwen niet per stad gerangschikt zijn stoort ons zo nu en dan. Vanuit Rotterdam sta je met één stap in Hilversum.
Voor kinderen
Voor kinderen is de reis door de stad een stuk indrukwekkender dan voor volwassenen. Na een poosje rondkijken is voor ons de koek wel op. Onze mening over Madurodam? Kinderen zijn onder de indruk van alle gebouwen en kunnen zich een hele tijd vergapen al het moois. Bovendien is er voor hen ook een speeltuin, waar ze zich daarna nog uit kunnen leven. Voor volwassenen is het minder aantrekkelijk. Het is leuk om een dagdeel uit te trekken voor de attractie, maar ons advies: zoek ook een ander uitje om een dag in Den Haag compleet te maken. Zoals een bezoek aan het Vredespaleis of een spannende experience in het Humanity House.
Beoordelingen
DagjeWeg.NL-waardering Madurodam
Volwassenen: Kinderen:Beoordeling van bezoekers
Madurodam
Madurodam bestaat sinds 1952 en is eigenlijk een oorlogsmonument. Het park is namelijk geopend ter nagedachtenis aan de verzetsstrijder George Maduro. De eerste burgemeester van Madurodam was Koningin Beatrix. Zij was dit totdat zij de rol van koningin op zich nam in 1980. Nu wordt er ieder jaar een nieuwe burgemeester gekozen door de Jeugdgemeenteraad van Madurodam. Lees nieuws uit Madurodam op DagjeWeg.NL.Reportage - Laatst gewijzigd: 2014-05-26 10:02:12 · Gepubliceerd: 24 januari 2011 - 1861