door

Strijd om koningin Nefertiti

Beeld Egyptische koningin blijft in Berlijn #Nefertiti

archief oud artikel 27 januari 2011 Cultuur Al tientallen jaren pronkt het borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti in het Neues Museum in Berlijn. Tot grote ontevredenheid van Egypte, die het wereldberoemde beeld opeist.

De eigendomskwestie rondom het beeld van Nefertiti sleept zich al geruime tijd voort. Dr. Zawi Hawass, egyptoloog en onderminister van Cultuur, schreef al voor de tweede keer een brief aan dr. Hermann Parzinger. Parzinger is de voorzitter van Stichting Pruisisch Kunstbezit en in naam eigenaar van Nefertiti. In de brief eist Hawass nogmaals de teruggave van het kunstwerk.

Bernd Neumann, de Duitse minister van Cultuur is niet onder de indruk. “Nefertiti is rechtmatig eigendom van de Stichting Pruisisch Kunstbezit”, stelt hij. Nefertiti werd in 1912 opgegraven in Midden-Egypte door de joods-Duitse egyptoloog en architect prof. dr. Ludwig Borchardt. Met de Egyptische autoriteiten sprak Borchardt destijds af dat hij de opgravingen met hen zou delen.

Strijd

Zo gezegd, zo gedaan. In onderhandeling met de Franse egyptoloog dr. Gustave Lefebvre werden opgravingen verdeeld en de helft naar Duitsland verscheept. Daarbij was het beeld van Nefertiti, welke veel opzien baarde in Duitsland. Egypte beschuldigde daarop Borchardt, omdat hij de waarde en betekenis van Nefertiti verzwegen zou hebben tegen Lefebvre.

Nog steeds geldt dit verwijt, waar Hermann Parzinger en Zawi Hawass nog om strijden. Zal Nefertiti in het Neues Museum Berlin blijven of terugkeren naar haar geboorteland Egypte? Het Metropolitan Museum of Art in New York gaf al eerder schatten van de Egyptische farao Toetanchamon terug aan Egypte.

Tip: ook het Rijksmuseum van Oudheden heeft ook een collectie schatten uit Egypte.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 januari 2011 - 518

Dit past bij 'Strijd om koningin Nefertiti'