door

De Aanslag op het toneel

Première toneelproductie boek Harry Mulisch #deaanslag

archief oud artikel 27 januari 2011 Cultuur De Aanslag, het meest bekende boek van Harry Mulisch, beleeft vanavond haar première in het theater. Vanuit de Stadsschouwburg Haarlem reist de toneelproductie van Léon van der Sanden door theaters in heel Nederland.

Bij de première van de toneelbewerking zijn ook de naaste familieleden van de overleden schrijver aanwezig. Het is de eerste keer dat De Aanslag voor het theater is bewerkt. In 1986 werd het boek al verfilmd door regisseur Fons Rademakers.

Acteur Victor Löw neemt de hoofdrol van Anton Steenwijk op zich en viert tijdens de premièreavond zijn 25-jarig jubileum in de Stadsschouwburg Haarlem. Hij debuteerde in 1986 bij de Haagse Comedie.

De Aanslag

Het boek De Aanslag gaat over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon Anton Steenwijk schrikt zijn met zijn familie op wanneer er schoten klinken. Een NSB'er wordt vlakbij hun huis neergeschoten en ligt bij de buren op de stoep. Maar zij slepen het lijk voor het huis van de Steenwijks. De Duitsers steken hun huis in brand en executeren de ouders en Anton's broer Peter. Zijn leven lang houdt deze gebeurtenis Anton in zijn greep, terwijl hij zoek naar de toedracht van het verhaal.

Bekijk de volledige speellijst van De Aanslag.

Trailer

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 januari 2011 - 544