#Bobbejaanland in de ban van de commercie?
archief oud artikel 14 februari 2011 Toerisme Kasterlee, Antwerpen Wat is er toch aan de hand in het Belgische Bobbejaanland? Bezoekers van DagjeWeg.NL beoordeelden het plezantste land in voorgaande jaren positief. Maar de laatste maanden verschijnen er negatieve reacties over het Belgische pretpark. Verouderde attracties, onvriendelijk personeel en onveilige situaties. Tijd om eens poolshoogte te nemen bij de Belgen.
De beerput van Bobbejaanland gaat open. Tenminste, als we de website Looopings.com mogen geloven. De attracties zijn verouderd, er worden geen reparaties uitgevoerd wegens winstbejag van het management, onveilige situaties en ga zo maar door. De website zegt de informatie uit betrouwbare bron te hebben, namelijk van werknemers van Bobbejaanland zelf. Daarbij doen andere geluiden het Belgische pretpark ook geen goed. Zo is algemeen directeur Rudi Rasschaert de afgelopen week opgestapt. Als reactie daarop laat de familie van Bobbejaan Schoepen, de oprichter van Bobbejaanland, zich in de pers negatief uit over de huidige staat van het park. De familie zou het park zelfs weer terug willen kopen.
"Met de Sledge Hammer hebben we in september inderdaad grote brokken gehad"
Reacties van bezoekers
Ook een bezoeker van DagjeWeg.NL klaagde over Bobbejaanland: "onvriendelijk, sfeerloos , kapotte attracties , attractie's die in de middag sluiten omdat de medewerkers moesten eten, sorry maar dat kan niet :(". Peggy Verelst, commercieel directeur van Bobbejaanland reageert op de klachten. "Dat is niet waar. Er zijn wel attracties die iets later open gaan, hooguit een half uur, maar dat zijn de attracties die achter aan in het park liggen. Dat gebeurt ook bij andere parken. We volgen de flow van het publiek en gaan er vanuit dat ze niet meteen achter in het park zijn", legt ze uit. Verder is er volgens haar geen sprake van gesloten attracties. Wanneer dit wel het geval is krijgen bezoekers dit pas bij de kassa te horen. Misschien zou een bericht op de website beter zijn?
Kapotte attracties
Een andere zorg die op Looopings.com naar voren komt is de wildwaterbaan El Rio. Met kapotte boten en afbrokkelend beton is de attractie volgens de berichtgeving op de website niet langer veilig. "Daarnaast heeft één van de vier pompen van El Riool het in 2010 begeven. Het park overweegt nu om de attractie met drie pompen te laten draaien. Dat zou volgens insiders betekenen dat boten in de baan met een rotgang tegen een betonnen muur zullen varen. Personeelsleden kunnen alleen afwachten tot er iets fout gaat", aldus Looopings.com.
Maar met de onveilige El Rio is volgens Peggy Verelst niets aan de hand. "Het enige wat kapot is aan de El Rio is het rad, waar de bootjes eerst vanaf kwamen en op een glijbaan verder gingen. De bootjes bleven hier in vast hangen en is vervolgens niet meer in gebruik. Het rad is nu slechts decoratief. En bovendien worden iedere winter alle attracties gereviseerd en door de veiligheidsinstanties gecontroleerd. Als ze niet goedgekeurd worden, dan gaan ze ook niet open. Of er een pomp kapot is? Nee, die werken gewoon."
Winstbejag
Een attractie die wél kapot is, dat is de Sledge Hammer. Deze thrillride kreeg aan het eind van het seizoen 2010 problemen. "Met de Sledge Hammer hebben we in september inderdaad grote brokken gehad", beaamt Verelst. " Het kapotte onderdeel is natuurlijk meteen besteld, maar kon niet gelijk geleverd worden. Daar doe je niets aan. Het onderdeel is inmiddels binnen en de Sledge Hammer wordt deze week nog gerepareerd." Looopings.com bracht een bericht uit over de reparatie van Sledge Hammer. Uit winstbejag van de directie zou deze namelijk niet gerepareerd worden om zo binnen het budget te blijven en een grote bonus binnen te halen. "Dat we de attractie niet zouden willen repareren, dat is natuurlijk niet waar. Het is één van onze grootste attracties, daar komen mensen voor. Daar hebben wij toch ook belang bij. En als we moeten wachten op een onderdeel, dan moeten we wachten." Verelst verzekert ons dat de Sledge Hammer op 9 april 2011 samen met de rest van het park weer opent.
Recente ontwikkelingen
Over het vertrek van algemeen directeur Rudi Rasschaert is Peggy Verelst kort. "Rudy is deze week naar Spanje gereisd en heeft daar zijn ontslag aangeboden omdat hij een nieuwe uitdaging wil. Meer weet ik daar ook niet van. Persoonlijk vind ik dat ook geen abnormale keuze na zeven jaar hier te hebben gewerkt." De familie Schoepen, zoons Jacky en Ton, uitten de afgelopen week hun ongenoegen over de huidige staat van het park. Zij zouden het park weer terug willen kopen. Volgens Verelst is hier geen sprake van: "Parques Reunidos heeft geen intentie om het park te verkopen en er zijn ook geen gesprekken geweest met de familie Schoepen", zegt ze stellig. "Over hun reactie op het park kan ik zeggen dat het pretpark te maken heeft met een wereldspeler. En worden er andere beslissingen gemaakt dan in een familiepark. Binnen een familiebedrijf bepaal je de winstmarges zelf, wij moeten met doelstellingen werken. En bij een familiebedrijf zul je er eerder voor kiezen om er zelf nog geld bij in te stoppen."
Bobbejaanland
De oprichter van Bobbejaanland is zanger-gitarist Bobbejaan Schoepen. Hij kocht in 1959 een drassig terrein in Lichtaart (Kasterlee), waar hij een theater wilde bouwen. Hij liet het terrein uitbaggeren en naast het gedroomde theater realiseerde hij ook een zwemvijver met strand. Dit was het begin van Bobbejaanland, wat steeds verder uitgroeide tot het attractiepark wat het nu is. In 2004 verkoopt de familie Schoepen het bedrijf aan het Spaans-Amerikaanse Parques Reunidos. Lees meer over de geschiedenis van Bobbejaanland op de fansite.Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2013-07-09 17:01:51 · Gepubliceerd: 14 februari 2011 - 8749