Historisch voorbeeld van een vissersdorp #spakenburg
archief oud artikel 16 februari 2011 Geschiedenis Spakenburg, Utrecht Een karakteristiek voorbeeld van een voormalig vissersdorp, dat is Spakenburg. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de Spakenburgse haven aangewezen als landelijk beschermd dorpsgezicht.
Spakenburg verdient als voormalig vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee extra bescherming. De Oude en Nieuwe Haven zijn daarom door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als landelijk beschermd dorpsgezicht. Al vanaf de middeleeuwen ontwikkelde Spakenburg zich als vissersdorp. Een geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in de bebouwing van het dorp.
Visserij
Deze karakteristieke gebouwen aan de haven, zoals de scheepswerf, de visafslag en de visrokerij krijgen nu extra bescherming. Cees van 't Veen, directeur van de Rijksdienst, legt uit: "Spakenburg staat symbool voor de visserijcultuur die ooit floreerde rond de Zuiderzee. Op veel plaatsen is die verdwenen, maar in Spakenburg is die nog heel herkenbaar aanwezig. Het dorp is een visserijbolwerk met een specifiek karakter en een eigenheid die we willen bewaren. Niet door er een stolp overheen te zetten, maar door de bijzondere karakteristieken te behouden in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.”
Officieel
Vrijdag 18 februari om 14:00 uur ontvangt wethouder Bert Koops van de gemeente Bunschoten het officiële besluit. Bij de visafslag in Spakenburg zal Cees van 't Veen deze overhandigen.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2016-07-27 10:01:07 · Gepubliceerd: 16 februari 2011 - 449