door

Dagje op pad met de dierenverzorger

Achter de schermen bij DierenPark Amersoort

4 maart 2011 bijgewerkt: 24 december 2019 Natuur Amersfoort, Utrecht Je ziet wel eens een grote kruiwagen met hooi voorbij rijden in een dierentuin of een appel in een olifantenverblijf liggen. Maar hoe vaak de dieren in de dierentuin nou echt te eten krijgen, dat blijft altijd een raadsel. Vandaag ga ik een dagje mee met de dierenverzorger en ontdek ik de geheimen van de keuken van DierenPark Amersfoort.

Mijn eerste les in DierenPark Amersfoort krijg ik van dierenverzorger Dick. Hij neemt me mee naar de chimpansees en de maki's. De chimpansees hebben net te eten gehad, maar zijn nog wel even het bekijken waard. "Kijk daar zit Wingu, de baby", vertelt Dick. "Wingu is nu de enige baby bij de chimpansees, dus iedereen vindt hem interessant." Eerst zit de baby nog even rustig bij zijn tante, maar na een paar minuten wordt de moeder toch een beetje jaloers en pakt Wingu stevig beet.

"Ze herkennen mijn stem en weten dat er iets gaat gebeuren"

Gulzig

In de koelcel pakken we voor de maki's een bakje vol rozijnen. "Eten hebben ze al gehad, maar rozijnen vinden ze altijd een heerlijk snoepje." Bij de deur van het hek staan tientallen zwart-wit gestreepte staarten al ongeduldig heen en weer te springen. "Maki's zullen je nooit bijten. Behalve als je ze wilt aaien, want dan denken ze dat je ze wilt vangen." Ik ben gerustgesteld en pak gauw een handje rozijnen. De aapjes schieten op mij af en hun kleine handjes omklemmen mijn grote mensenhanden. Met hun zachte vingers vouwen ze mijn vingers één voor één open en pakken gulzig de snoepjes. "Het lijkt wel alsof ze geen nagels hebben, hè?", zegt Dick. Ik kan bijna geen afscheid nemen van deze lieve diertjes. Maar na een paar minuten is het bakje rozijnen toch echt op.

Dikhuiden

Met een walkietalkie piept Dick de volgende dierenverzorger op. "Kom maar naar de dikhuiden", klinkt het vanaf de andere kant. Het is tijd voor het grote werk. De olifanten en neushoorns staan nu op het programma. "Sinds 2008 mag niemand meer bij de olifanten in het verblijf komen. Ook verzorgers niet", vertelt olifantenverzorger Dominique. "Het is gewoon te gevaarlijk. Het is niet eens dat de olifanten je iets met opzet willen aandoen. Maar de dieren zijn zo groot dat als ze ergens van schrikken ze je al per ongeluk kunnen verdrukken." Daarom heeft DierenPark Amersfoort sinds 2009 een nieuw verblijf voor de olifanten, waar de verzorgers zonder binnen te komen toch de dieren kunnen verzorgen. "Met stokken door de tralies raak ik de olifanten aan en kan ik ze de kant op sturen die ik wil en ze zo bijvoorbeeld een pedicure geven." Dat gaat wel wat anders dan bij mensen. "Per voet ben ik toch wel een uur bezig."

Terwijl ik alles leer over de nieuwe verzorgingstechniek staat de grote groep olifanten al ongeduldig naar ons te kijken. "Dit noemen we nou waven", vertelt Dominique. "Ze herkennen mijn stem en weten dat er iets gaat gebeuren." Met een grote bak vol appels gaan we naar buiten. "Kom maar meisjes", roept Dominique. En de olifanten lopen gewillig mee. De eerste appels gooien we over het hek en met hun enorme slurf verdwijnt het fruit zo de diepte in.

Zaklamp

Het is tijd voor de laatste ontdekking: dierenverblijf De Nacht. Samen met verzorger Sander en zijn zaklamp gaan we het donker in. Na dat lekkere zonnetje van buiten moeten je ogen echt even wennen aan de duisternis. "Neem daar wel de tijd voor, want als je ogen eenmaal gewend zijn kun je zoveel meer zien. Kijk maar eens boven je", en Sander wijst met zijn zaklamp naar boven. Precies boven mijn hoofd hangt een enorme harige luiaard. Je zou hem zo kunnen pakken. "Maar dat zou nooit kunnen gebeuren, want luiaards zijn ontzettend sterk", vertelt Sander. "Vanochtend zijn ze bezig geweest met de stoppenkast. Daardoor moesten de lichten wat eerder uit. Veel dieren zijn nu helemaal de kluts kwijt en liggen al veel te vroeg te slapen." Toch kunnen we met de zaklamp allerlei bijzondere dieren te zien, zoals hele kleine nachtaapjes, een soort grote hazen en bijzondere egeltjes. Bijzonder aan De Nacht is dat er helemaal geen tralies of andere versperringen te zien zijn. "De meeste ontsnappen gewoon niet door groepsgedrag." Niet iedereen heeft natuurlijk een zaklamp mee, maar er staan overal vrijwilligers die je de meest bijzondere dieren kunnen aanwijzen.

Brullende leeuwen

In DierenPark Amersfoort wonen nog veel meer indrukwekkende dieren. Leeuwen, witte tijgers en cheeta's, maar ook zebra's, giraffen en flamingo's. Je kunt het zo klein of groot niet bedenken, of ze wonen in de dierentuin. Met Sander ontdekte ik nog heel kleine garnaaltjes, Dominique liet me kennismaken met neushoorn Zimon en toen ik me omdraaide stond ik oog in oog met een brullende leeuw. Je raakt hier niet uitgekeken!

Bezoekersinformatie

Dierenpark Amersfoort
Heel het jaar geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en van 27 maart tot en met 30 oktober van 09:00 uur tot 18:00 uur.
Toegangsprijzen: Bezoekers vanaf dertien jaar betalen 21 euro en kinderen van drie tot en met twaalf jaar betalen 18 euro.
Foto 1. Oog in oog met brullende leeuwen. Foto: DierenPark Amersfoort.
Foto 2. Dick en de Maki's. Foto: Sifra Kriek.
Foto 3. Maki's lusten graag rozijnen!
Foto 4. De olifanten in hun nieuwe verblijf.
Foto 5. Boven je hoofd een harige luiaard.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2019-12-24 15:56:59 · Gepubliceerd: 4 maart 2011 - 12911